Hoe gaat het kind van William en Kate heten? Ik gok George of Victoria

Gisteren werd bekend dat de Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton een kind verwachten. Het grote speculeren kan dus beginnen: hoe gaat de toekomstige koning of koningin van het Verenigd Koninkrijk heten?

Foto: Carfax2 CC ASA 3.0 U
Foto: Carfax2 CC ASA 3.0 U

Update – Ik had het correct voorspeld: het prinsje heet George Alexander Louis.

Jongen: George

We mogen wel aannemen dat William en Kate een naam zullen kiezen die al eerder door een Britse koning is gedragen. Als we de oude Germaanse koningsnamen van v贸贸r Willem de Veroveraar (zoals Aethelred, Eadwig en Cnut) buiten beschouwing laten, kunnen ze dan kiezen uit het volgende rijtje: Charles, Edward, George, Henry, James, John, Richard, Stephen en William.

Het lijkt me niet waarschijnlijk dat het prinselijk paar de naam van een direct familielid overneemt. Daarmee zijn William, Charles en Henry (de offici毛le naam van prins Harry) als roepnaam van tafel.

De naam Stephen is gedragen door 茅茅n middeleeuwse koning, die niet goed bekend staat. Ook de聽 verschillende Johns hebben geen beste indruk achtergelaten. Edward zou een goede kandidaat zijn, maar Williams oom prins Edward, graaf van Wessex, heet al zo. James is de naam van Edwards in 2007 geboren zoontje.

Blijven over: Richard en George. Deze namen komen momenteel ook in de familie voor, maar worden gedragen door verre achterneven. De naam Richard is in Engeland hopeloos uit de mode en in geen 500 jaar door een koning gedragen. George daarentegen is de afgelopen eeuwen intensief gebruikt (de vader en opa van de koningin heetten zo) en stond vorig jaar bovendien op 12 in de Britse babynamenhitlijst.

Ik zet mijn geld dus in op de roepnaam George, een eigentijdse naam met een sterke verwijzing naar Williams familiegeschiedenis. Het prinsje zal dan ooit regeren als koning George VII of – als prins Charles de troonnaam George VII kiest – George VIII.

Meisje: Victoria

Voor een meisje zullen veel mensen meteen aan Diana denken, maar het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat William en Kate dit als roepnaam kiezen. Ten eerste is de naam zo sterk met Williams moeder verbonden dat je je moeilijk een tweede Diana kunt voorstellen. Ten tweede ligt de Diana-affaire nog steeds buitengewoon gevoelig en zal koningin Elizabeth niet blij zijn met een naamgenootje van haar voormalige schoondochter.

Engeland heeft zes regerende koninginnen gehad, de betwiste Matilda en Jane niet meegerekend: Anne, Elizabeth (I en II), Mary (I en II) en Victoria.

Ook hier lijkt het me weer onwaarschijnlijk dat Kate en William een naam uit de directe familie overnemen. Geen Elizabeth of Anne dus. Mary lijkt me net als Richard veel te ouderwets voor het jonge paar. Victoria dus, in herinnering aan de grote koningin uit de 19e eeuw. Dat de Zweedse kroonprinses ook zo heet, lijkt me niet zo’n probleem.

Wat denk j铆j?

Heb je andere idee毛n en denk je dat ik er helemaal naast zit? Laat hieronder een reactie achter, ik ben benieuwd!

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.