Brits onderzoek: Jacob en Amy zijn schatjes, Joseph en Ella misdragen zich

Wil je een braaf kind? Noem je zoon dan Jacob of Daniel en je dochter Amy of Georgia. Dat geldt althans voor Engeland. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat kinderen met deze namen zich op school het beste gedragen.

Foto:  Mindaugas Danys / CC BY 2.0
Foto: Mindaugas Danys / CC BY 2.0

Achterstandsgezinnen

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 63.000 schoolkinderen van wie het gedrag op school in een online systeem wordt bijgehouden. Daaruit kwam naar voren dat er een verband bestaat tussen voornamen en gedrag. Lief: Jacob en Amy. Stout: Joseph en Ella.

Top-5 liefste kindernamen

[table β€œ82” not found /]

Top-5 stoutste kindernamen

[table β€œ83” not found /]

Over de oorzaak van dit verband wordt helaas niets gezegd. Zou de naam Joseph er op magische wijze voor zorgen dat je je leraren het leven zuur wilt maken, zoals ik hierboven suggereerde? Vast niet.

Waarschijnlijk zijn de ‘stoutste’ namen typische tokkienamen: populair bij achterstandsgezinnen, waar kinderen vaak gedragsproblemen hebben. De naam veroorzaakt dus geen wangedrag, maar geeft aan uit wat voor milieu het kind komt.

Kevin is geen naam, maar een diagnose

Dat kan heel nadelig uitpakken. Een paar jaar geleden liet een Duitse studente voor haar scriptie meer dan tweehonderd leraren een toets nakijken. Boven sommige exemplaren stond de chique naam Maximilian, boven andere Kevin, in Duitsland het toppunt van een tokkienaam.

Wat bleek? Maximilian kreeg voor precies dezelfde antwoorden gemiddeld een kwart punt meer dan Kevin.

De leraren zagen bij Maximilian een nette jongen voor zich, terwijl Kevin wel een probleemgeval zou zijn. De toets van Kevin bekeken ze daardoor onbewust met een negatievere bril. β€˜Kevin is geen naam, maar een diagnose’, merkte een lerares op.

Geef je kind dus bij voorkeur geen naam die als ordinair te boek staat, want daar doe je hem of haar geen plezier mee.

Wat vind jij?

Zijn er namen die jij met slecht gedrag associeert? Of namen die juist typisch zijn voor brave kinderen? Laat een reactie achter!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.