Koning Willem-Alexander of koning Willem IV?

Onder welke naam gaat onze toekomstige koning regeren? Men ging er altijd van uit dat prins Willem-Alexander de naam Willem IV zou aannemen, maar vandaag is bekendgemaakt dat hij koning Willem-Alexander wordt.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2008 (foto RVD)
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2008 (foto RVD)

Willem is ter ere van stamvader Willem van Oranje al eeuwenlang dé voornaam bij de Oranjes. Vijf stadhouders en drie koningen droegen deze naam en dan was er natuurlijk ook nog koningin Wilhelmina. In de 19e eeuw hadden zelfs álle leden van het koningshuis Willem of Wilhelmina als eerste voornaam. De roepnaam was natuurlijk meestal anders, net als bij Willem-Alexander.

Het was dan ook geen verrassing dat koningin Beatrix en prins Claus hun eerste kind in 1967 Willem noemden. Wel met een moderne twist. De prins kreeg de dubbele voornaam Willem-Alexander, met een streepje ertussen. Zijn roepnaam werd Alex, maar – zo nam men meestal aan – als koning zou hij officieel Willem IV gaan heten.

Willem-Alexander zelf zei in zijn eerste tv-interview in 1993 tegen NOS-directeur Ed van Westerloo dat hij nog niet wist of hij koning Willem IV of koning Willem-Alexander zou worden. In zijn vraaggesprek met Paul Witteman in 1997 stelde hij echter: “Als het zover is, zal ik koning Willem IV gaan heten.”

De prins heeft zich sindsdien kennelijk bedacht. Mark Rutte zei in zijn toespraak die volgde op de bekendmaking dat koningin Beatrix aftreedt:

Ik weet zeker dat de Prins en de Prinses als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol. In de beste traditie van Koningin Beatrix en generaties Oranjes voor hen.

De RVD bevestigde Ruttes uitspraak:

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is vanaf het moment van de abdicatie Koning Willem-Alexander. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is vanaf dat moment Koningin Máxima.

Je zou kunnen zeggen dat dit een traditiebreuk is. Prins Willem Frederik werd in 1813 Willem I, maar prins Willem-Alexander zal niet Willem IV worden.

Willem-Alexander volgt echter in de voetsporen van zijn moeder en oma. Van koningin Juliana, die voluit Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina heette, nam men aan dat ze de troonnaam Wilhelmina II zou gaan gebruiken. Prinses Beatrix – Beatrix Wilhelmina Armgard – zou volgens geruchten in 1980 koningin Wilhelmina II of koningin Juliana II worden. Net als Willem-Alexander kozen zij er echter voor om de naam te behouden waaronder iedereen hen kende.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.