Krugerina Joubertina en Piet Joubert: eigenlijk verboden, toch toegestaan

Een bijzondere vernoeming in het Utrechtse Hekendorp anno 1900. Jacob Verwoerd en Arendje van der Sloot leefden kennelijk zo mee met de toen woedende Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika dat ze hun dochter de naam Annigje Gerrigje Krugerina Joubertina gaven.

 Paul Kruger (1901)
Paul Kruger (1901)

Krugerina Joubertina

Het kind was hiermee vernoemd naar Paul Kruger, president van de Zuid-Afrikaanse Republiek, en diens voorganger Piet Joubert.

Vernoemingen naar helden uit de Tweede Boerenoorlog kwamen in Nederland vaker voor; ik schreef al eerder over de naar Kruger en zijn vrouw vernoemde tweeling Stephanus Johannes Paulus Kruger en Gesina Suzanna Frederika Wilhelmina Kruger en over de broers Johan Paul Roep en Martinus Teunis Roep, vernoemd naar Kruger en president Steyn van de Oranje-Vrijstaat.

Annigje Gerrigje Krugerina Joubertina Verwoerd is extra bijzonder omdat haar laatste, zelfverzonnen voornamen Krugerina en Joubertina eigenlijk helemaal niet waren toegestaan. Volgens de toen geldende naamwet mocht je je kind alleen bestaande voornamen geven en mochten achternamen niet als voornaam worden gebruikt.

Piet Cronjé in Britse krijgsgevangenschap op Sint-Helena (1900-1902)
Piet Cronjé in Britse krijgsgevangenschap op Sint-Helena (1900-1902)

Piet Joubert en Piet Cronjé

De ambtenaar van de burgerlijke stand had bij de geboorteaangifte kennelijk een oogje toegeknepen. Dat gebeurde wel vaker.

In Apeldoorn was op 24 februari 1900 Piet Joubert Goudkuil ter wereld gekomen.

In Alphen aan den Rijn gaf een vader zijn zoon een paar maanden later de voornamen Piet Cronjé, verwijzend naar de gelijknamige generaal.

De Alphense ambtenaar is volgens krantenberichten later teruggefloten, maar of de naam ooit is gewijzigd is onduidelijk: “De vader was niet voor verandering te vinden, zoodat nog moet worden uitgemaakt of deze naam gehandhaafd zal blijven”, schreef de Tilburgsche Courant op 8 april 1900. Zou Pietje zijn voornaam hebben mogen houden?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.