En we noemen ze Saterdag, Woensdag en Vrijdag

Op Robinson Crusoë-eiland in de Chileense Juan Fernández-archipel kwam op vrijdag 13 januari 1939 een kind ter wereld dat om die reden Vrijdag werd genoemd. Ook in Nederland worden kinderen soms vernoemd naar hun geboortedag.

Robinson Crusoë en Vrijdag (De lotgevallen van Robinson Crusoe, 19e eeuw)
Robinson Crusoë en Vrijdag (De lotgevallen van Robinson Crusoe, 19e eeuw)

Donderdag en Vrijdag

Het Chileense kind was natuurlijk in eerste instantie vernoemd naar Vrijdag, het hulpje van Robinson Crusoë uit de gelijknamige roman (1719) van Daniel Defoe. Robinson noemde de inboorling zo omdat hij hem op die dag redde uit de klauwen van een kannibalenstam.

Een andere eilandbewoner, maar dan een echte, had ook een weekdag als voornaam. Fletcher Christian, de leider van de legendarische muiterij op de Bounty, noemde het kind dat zijn uit Tahiti ontvoerde vrouw op Pitcairn baarde Thursday October Christian (1790-1831).

Christian meende dat zijn zoon op een donderdag ergens in oktober was geboren. Later bleek het een vrijdag te zijn, reden voor sommige auteurs om Thursday om te dopen tot Friday. De man zelf hield het bij Thursday en vernoemde in 1820 zelfs een zoon naar zichzelf.

 Nederland

Volgens de Nederlandse Voornamenbank komen in Nederland momenteel twee weekdagen voor als voornaam: er is een vrouw genaamd Vrijdag en een man genaamd Zondag. In historische bronnen vond ik, naast Maandag, Zondag en Vrijdag, ook nog Saterdag en Woensdag.

We beginnen op Curaçao, waar op maandag 24 januari 1853 Maandag Januarius Ignetia ter wereld kwam. Op datzelfde eiland kreeg de slavin Dominga in 1839 en 1841 twee kinderen, die later bij de burgerlijke stand werden ingeschreven als Johannes Paulus Zondag Dominga en Charlotte Clotilda Zondag Dominga. Ze kregen niet alleen de voornaam van hun moeder als achternaam, maar ook de Nederlandse vertaling ervan (Domingo betekent zondag) als laatste voornaam.

Joannes Daniel Vrijdag Schenk, geboren rond 1810 in Den Haag, had de achternaam van zijn moeder Maria Vrijdag als laatste voornaam. In het Indische Semarang overleed in 1837 een militair genaamd Vrijdag Daiamie.

Te Heusden trouwde in 1594 een zekere Sondag Jansse, afkomstig uit ‘het land Luxemburg’, met Claerken van der Voort.

Het mooiste voorbeeld heb ik voor het laatst bewaard. Een echtpaar uit het Zeeuwse dorp Waterlandkerkje, Nicolaas Cerpijn Tellier en Jerintje van de Luijster, vernoemden drie van hun kinderen naar de dag waarop ze geboren werden:

  • Saterdag Tellier (zoon), geboren op zaterdag 19 november 1796 te Waterlandkerkje
  • Woensdag Tellier (dochter), geboren op woensdag 3 september 1800 te Waterlandkerkje
  • Vrijdag Inne Tellier (dochter), geboren op vrijdag 15 april 1803 te Waterlandkerkje

Wat vind jij?

Welke dag vind jij het meest geschikt als voornaam? Ik vind Vrijdag wel leuk. En Woensdag, maar die doet me toch te veel denken aan die akelige Wednesday uit The Addams Family.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.