‘Wij hebben het leven lief’: Maarten van der Weijden wordt vader van Phileine

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden en zijn vrouw Daisy zijn woensdagochtend ouders geworden van hun eerste kind: Phileine.

Foto: Maarten van der Weijden
Foto: Maarten van der Weijden

Verwondering

Opmerkelijk nieuws, want de oud-zwemmer kreeg in 2001 leukemie. ‘De chemo die ik daarvoor kreeg, maakt de kans dat je onvruchtbaar wordt een stuk groter. We hadden niet verwacht dat het zo snel zou lukken’, zei hij in De Telegraaf.

Die verwondering komt terug in de naam die Maarten en Daisy hun dochter hebben gegeven. ‘Phileine betekent in het Grieks de liefhebbende, en wij hebben het leven lief’, verklaarde de trotse vader in RTL Boulevard. ‘We zijn heel dankbaar voor het leven dat we hebben, dus we vinden Phileine een hele mooie naam.’

Phileine

Phileine is een heel bijzondere voornaam: het is de enige door een Nederlandse schrijver bedachte naam die algemeen in gebruik is gekomen. Ronald Giphart verzon de naam voor de hoofdpersoon van zijn roman Phileine zegt sorry (1996). Sindsdien zijn er honderden Phileines geboren.

In een interview met mijzelf zei Giphart dat hij voor zijn hoofdpersoon een naam zocht die beide kanten van haar karakter reflecteerde: Phileine verwijst naar het Griekse werkwoord philein (liefhebben), maar ook naar vilein (vals).

Die dubbele lading maakt Phileine een controversiële naam. ‘Liefhebben’ is natuurlijk een mooie betekenis, maar is de associatie met vilein niet te sterk? Je kunt met evenveel recht zeggen dat Phileine gewoon ‘bitch’ betekent. Voor veel ouders reden om de naam niet te kiezen.

Andere ouders trekken zich daar niets van aan. En terecht. Van der Weijden koos een naam die voor hém zeer betekenisvol is. En is dat niet het allerbelangrijkste?

Wat vind jij?

Zou jij je kind Phileine kunnen noemen? En wat vind je van Maarten van der Weijdens reden om die naam te kiezen? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.