En de Oscar gaat naar… Mahershalalhashbaz

Hij is niet alleen de eerste islamitische acteur die een Oscar in ontvangst mocht nemen, maar ook de winnaar met de meest opvallende naam. Ik heb het over Mahershalalhashbaz Ali, die zondag voor zijn rol inΒ Moonlight de Academy Award voor beste mannelijke bijrol won.

Mahershalalhashbaz?

Ja, zo heet hij echt. En het is geen fantasienaam.

Foto: Gordon Correll / CC BY-SA 2.0
Foto: Gordon Correll / CC BY-SA 2.0

Haastige roof, spoedige buit

Mahershalalhashbaz is een vorm van Maher-salal Chas-baz, in de Bijbel de naam van een van de zoons van de profeet Jesaja. In de woorden van de Nieuwe Bijbelvertaling:

De HEER zei tegen mij: ‘Neem een groot schrijftablet en noteer daarop in leesbaar schrift: haastige roof, spoedige buit.’ Als betrouwbare getuigen koos in de priester Uria en Zecharja, de zoon van Jeberechjahu. Ik had gemeenschap met de profetes; zij werd zwanger en baarde een zoon. De HEER zei tegen mij: ‘Geef hem de naam “Haastige roof, spoedige buit“. Want nog voordat de jongen vader en moeder kan zeggen zullen de rijkdommen van Damascus en de schatten van Samaria door de koning van AssyriΓ« worden buitgemaakt.’

‘Haastige roof, spoedige buit’ – de naam Maher-salal Chas-baz werd nadrukkelijk vanwege de betekenis gegeven en verwees naar een toekomstige oorlog. Jesaja’s eerste zoon Sear-Jasub (‘een rest zal terugkeren’) had een soortgelijke naam, maar de Bijbel zwijgt helaas over de achtergrond daarvan.

Hershel

Mahershalalhashbaz Ali, onder meer bekend uit The Hunger Games en House of Cards, werd in 1974 geboren als Mahershalalhashbaz Gilmore en bekeerde zich later tot de islam, waarbij hij zijn achternaam veranderde in Ali. Zijn voornaam – de langste naam uit de Bijbel – zal wel zijn gekozen door zijn moeder, die predikant was.

Ali is naar eigen zeggen nooit onder druk gezet zijn naam te veranderen – maar hij deed het toch. Zijn naam staat in de aftiteling van zijn eerste grote film, The Curious Case of Benjamin Button, nog voluit vermeld, maar in recente producties verschijnt hij als Mahershala.

Hij ging om toen tijdens de productie van The Place Beyond the Pines bleek dat zijn volledige naam niet op de poster paste. Maar er is nog een reden, zijn relatie met het publiek:

People have to be able to say your name. I didn’t want a couple of syllables to get in the way of me having the fullest experience as an actor.

Het verbaast dan ook niet dat Ali zijn dochter een wat minder moelijke naam heeft gegeven. Het vorige week geboren meisje heet Bari Najma.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.