Zou jij je kind Mata Hari noemen?

Ze heeft altijd tot de verbeelding gesproken: Mata Hari, de exotische danseres die in 1917 door de Fransen als spionne werd gefusilleerd. Maar is zo iemand nou de aangewezen persoon om je kind naar te vernoemen?

Mata Hari
Mata Hari

Berend Bentink en Maria Elisabeth Beset uit Epe meenden van wel. Ze noemden hun op 11 november 1930 geboren dochter Mata Hari. Misschien waren ze geïnspireerd door de film Mata Hari met Greta Garbo, die kort voor de geboorte van hun dochter was aangekondigd.

Mata Hari Bentink was niet de enige die werd vernoemd naar Margaretha Geertruida Zelle (1867-1917), zoals Mata Hari echt heette. In het Amsterdamse bevolkingsregister komen een Barbara Mata Hari Peterson (1940) en een Nancy Matahari Harrys (1960) voor, gezien hun achternamen overigens allebei waarschijnlijk geen geboren Nederlanders.

Fragment persoonskaart Mata Hari Bentink (met dank aan Gerrit Kouwenhoven)
Fragment persoonskaart Mata Hari Bentink (met dank aan Gerrit Kouwenhoven)

Mata Hari is Maleis voor ‘oog van de dag’, dat wil zeggen ‘zon’. Zelle leerde die term waarschijnlijk kennen in de tijd die ze met haar man Rudolph MacLeod, een beroepsofficier uit het Nederlands-Indische leger, in Indië doorbracht.

Zou jij je kind Mata Hari kunnen noemen? Of blijft die naam verbonden met de begrippen ‘hoer’ en ‘spion’?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.