Deze 11 celebrity’s gaven hun dochter een jongensnaam

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is deze week vader geworden van een dochter: Max. Hij is de zoveelste bekende Amerikaan die zijn dochter een jongensnaam geeft.

Foto: Modestas Jonauskas / CC BY-SA 2.0
Foto: Modestas Jonauskas / CC BY-SA 2.0

Ashley was een jongensnaam

Op zichzelf is de trend niet nieuw. Het is in de VS zelfs zo gewoon jongensnamen aan meisjes te geven dat sommige namen inmiddels van geslacht zijn veranderd.

Mijn Amerikaanse collega Pamela Redmond Satran geeft daar op Nameberry een mooi overzicht van.

Ashley was in 1880 nog 100% mannelijk. In 1965 werden er voor het eerst meer vrouwelijke Ashleys geboren en in 2012 was de naam 100% vrouwelijk.

Hilary idem dito, daar lag het keerpunt in 1944. Ook Allison, Beverly, Gale, Hilary, Lauren, Lesley, Lindsay, Madison, Meredith en Shelly gingen in een eeuw tijd van 100% mannelijk naar 100% vrouwelijk.

The Exorcist

Bij sommige namen heeft de geslachtsverandering een duidelijke aanleiding.

Reagan (ooit 100% mannelijk, in 2012 93% vrouwelijk) werd in 1974 voor het eerst aan meer meisjes dan jongens gegeven – waarschijnlijk niet toevallig het jaar van The Exorcist.

Voor de vervrouwelijking van Reese (84%) kunnen we Reese Witherspoon verantwoordelijk houden. Bij Quinn (86%) sloeg de balans pas in 2010 door. Een jaar eerder ging de tv-serie Glee in première, waarin een vrouwelijke Quinn een hoofdrol speelt.

Man in jurk

Eigenlijk is het seksistisch. Meisjes krijgen jongensnamen omdat het ‘stoer’ staat, maar als een jongensnaam aan té veel meisjes wordt gegeven beginnen ouders van zoons hem te mijden. Want een jongen met een meisjesnaam – dat kan dan weer níet, net als een vrouw wel een broek kan dragen, maar een man geen jurk.

Celebs gaan voorop

Nu terug naar de beroemdheden. Die doen feitelijk niets anders dan wat half Amerika doet, op één ding na: ze lopen op de trend vooruit en geven hun dochters jongensnamen die voor meisjes echt – nog – niet gebruikelijk zijn. Een overzicht van de opvallendste voorbeelden.

1. Jessica Simpson: Maxwell

Max Zuckerberg (die overigens voluit Maxima heet, dus daar kan ze altijd nog op terugvallen) is niet de eerste celebritybaby met een Max-naam. Jessica Simpson noemde in 2012 haar dochter Maxwell Drew. Maxwell is de tweede voornaam van Jessica’s man Eric Johnson en Drew is de meisjesachternaam van haar moeder.

2. Drew Barrymore: Frankie

Drew als meisjesnaam? Dat roept meteen Drew Barrymore in gedachte. Zij is vernoemd naar haar overgrootmoeder Georgiana Drew, die zich na haar huwelijk Georgie Drew Barrymore noemde.

De actrice gaf eerste dochter Olive (2012) een echte meisjesnaam, maar koos voor nummer 2 het uniseks-maar-toch-vooral-mannelijke Frankie.

3. Ryan Reynolds en Blake Lively: James

Dat valt nog mee vergeleken met de naam die Ryan ‘Two Guys and a Girl‘ Reynolds en Blake ‘Gossip Girl’ Lively in 2014 voor hun dochter bedachten: James.

4. Kristen Bell: Lincoln

Kristen Bell, de stem van Anna in Frozen, gaf haar dochter in 2013 de presidentiële voornaam Lincoln. Lincolns zusje Delta (2014) heeft wel een echte meisjesnaam.

5. Kevin Rahm: Hunter

Kan het nog mannelijker dan Lincoln? Ja hoor. Kevin Rahm is de vader van Hunter (2014). Hij speelde in Desperate Housewives de homoseksuele Lee McDermott, die was getrouwd met Bob Hunter (gespeeld door Tuc Watkins). Zou dochterlief naar hem zijn vernoemd?

6. Soleil Moon Frye: Jagger

Nog bonter maakte Soleil Moon Frye het. (Wie? Punky Brewster uit Punky Brewster.) Haar dochter heet Jagger Joseph. Ach, vergeleken met haar eigen naam…

7. Kelsey Grammer: Spencer en Mason

Kelsey ‘Frasier’ Grammer is een man met een meisjesnaam. Niet meer dan logisch dat hij twee van zijn dochters Spencer Karen (1983) en Mason Olivia (2001) noemde, toch?

Anders dan Maxwell Drew en Jagger Joseph hebben Spencer en Karen in ieder geval een middle name die doet vermoeden dat ze van het vrouwelijk geslacht zijn.

8. Ashton Kutcher en Mila Kunis: Wyatt

Dat zie je vaker. Ashton Kutcher en Mila Kunis zijn de ouders van Wyatt Isabelle (2014): een ultramannelijke cowboynaam als roepnaam die wat wordt verzacht door de onmiskenbaar vrouwelijke tweede naam.

9. Michelle Branch: Owen

Ook Michelle Branch, die in 2002 een hit scoorde met Everywhere, combineerde Isabelle met een jongensnaam: haar dochter heet Owen Isabelle (2005).

10. Sean Penn en Robin Wright: Dylan

Het acteursechtpaar Sean Penn en Robin Wright kreeg in 1991 dochter Dylan Frances – ook hier een echt vrouwelijke middle name. Hun zoon heet trouwens Hopper Jack (1993) en is vernoemd naar Dennis Hopper en Jack Nicholson, maar dit terzijde.

10. Mark Owen: Fox

Mark ‘Take That’ Owen gaf zijn zoon Elwood Jack twee jongensnamen en zijn eerste dochter Willow Rose twee meisjesnamen. Dochter 2 kreeg er in 2012 van elk een: Fox India.

11. Jason Lee: Casper

Tot slot Jason Lee, bekend van My Name Is Earl. Zijn zoon Pilot Inspektor haalt steevast de lijstjes van bizarre celebrity-babynamen. Daarnaast heeft hij een zoon met de toepasselijke naam Sonny. Zijn dochter heet, iets minder toepasselijk, Casper Alice (2008).

Wat vind jij?

Wat vind jij van de trend jongensnamen aan meisjes te geven? Welke jongensnamen vind jij ook best kunnen voor een meisje? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.