Mohamed Mohamed Mohamed: mensen met driemaal dezelfde naam

De lijst van mensen met herhalingsnamen zoals Barend Barend, Wolf Wolf en Martinus Martinus is de laatste tijd met dank aan verschillende lezers enorm uitgebreid. Aanvullingen zijn nog steeds welkom, maar het lijkt me ook interessant om een stap verder te gaan: kunnen we ook mensen vinden met driemaal dezelfde naam?

Een voetbalteam uit Ceuta. Of een van deze mannen Mohamed Mohamed Mohamed heet, is niet bekend. (foto: Cabed0, CC ASA 3.0 U)
Een voetbalteam uit Ceuta. Of een van deze mannen Mohamed Mohamed Mohamed heet, is niet bekend. (foto: Cabed0, CC ASA 3.0 U)

Mohamed Mohamed Mohamed

Ik heb er in tot nu toe één gevonden. In het Amsterdamse bevolkingsregister 1939-1994 wordt een Mohamed Mohamed Mohamed vermeld, geboren in 1966. Voor de duidelijkheid: zijn voornaam is Mohamed en zijn achternaam Mohamed Mohamed.

Ik vermoed dat hij afkomstig is uit een van de Spaanse steden in Noord-Afrika, Ceuta en Melilla. De Engelstalige Wikipedia vermeldt althans (op gezag van een artikel uit El PaΓ­s dat helaas niet meer online staat) dat de naam Mohamed Mohamed Mohamed daar geregeld voorkomt.

Mohamed is in die exclaves als voor- Γ©n achternaam zo algemeen dat het geregeld voorkomt dat bijvoorbeeld Ali Mohamed trouwt met Fatima Mohamed en zijn zoon Mohamed noemt. Die zoon heet dan Mohamed Mohamed Mohamed: eerst de voornaam, Mohamed, en dan naar Spaans model de achternaam van zijn vader, Mohamed, plus die van zijn moeder, Mohamed.

Hertog Hartog Hartog

Bijna driedubbel is de naam van Hertog Hartog Hartog, geboren op 9 juni 1868 te Hillegom en overleden in de omgeving van Auschwitz op 5 februari 1943. Zijn opa, vader en oudste zoon heetten alle drie Hartog Hartog.

Opa Hartog Hartog, zoon van Hartog Samson, had volgens Akevoth op 28 april 1812 in Amsterdam de achternaam Brander aangenomen. Hij en zijn gelijknamige zoon heetten sindsdien dus Hartog Hartog Brander. Bij het huwelijk van de zoon met Rachel Salomon Stom in 1836 wordt de achternaam echter niet gebruikt. Ook in de geboorteakte van onze Hertog Hartog Hartog heet hij als vader Hartog Hartog in plaats van Hartog Hartog Brander.

Hoe dit allemaal ook zij, de vraag is vooral hoe Hertog Hartog Hartog aan zijn extra voornaam Hertog kwam. Had hij niet net als zijn voorvaderen en zijn nageslacht gewoon Hartog Hartog moeten heten? Voor zover ik heb kunnen nagaan was er geen Hertog in de directe familie naar wie hij kan zijn vernoemd. Zijn opa van moederskant heette niet zo en hij had ook geen ooms met die naam.

Geboorteakte Hertog Hartog Hartog, zoon van Hartog Hartog en Saartje Spijer
Geboorteakte Hertog Hartog Hartog, zoon van Hartog Hartog en Saartje Spijer

Nog meer driedubbele namen?

Ik ben zeer benieuwd of iemand nog meer mensen kan vinden met een driedubbele naam. Bij voorkeur in Nederland, maar in het buitenland mag natuurlijk ook.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.