Monaco: prinses Charlene bevalt van tweeling Gabriella en Jacques

Prins Albert II en prinses Charlene van Monaco zijn ouders geworden van een tweeling: prinses Gabriella Thérèse Marie en prins Jacques Honoré Rainier. Gabriella kwam woensdag om 17.04 uur ter wereld en haar broertje twee minuten later.

Charlene Wittstock (foto: Frankie Fouganthin / CC BY-SA 3.0)
Foto: Frankie Fouganthin / CC BY-SA 3.0

Troonopvolger: Jacques

Jongens gaan in de Monegaskische lijn van troonopvolging voor op meisjes. Dat betekent dat Jacques, de jongste van het stel, ooit onder de naam Jacques II de troon zal bestijgen. Hij heeft de titels prins van Monaco en markies van Baux. Gabriella is prinses van Monaco en gravin van Carladès.

Niet vernoemd

Opvallend genoeg zijn Charlenes beide ouders – Lynette en Michael – niet vernoemd. Ook de naam van Alberts moeder Grace ontbreekt, maar dat is niet zo verwonderlijk. Hij heeft zelf uit een eerdere relatie al een dochter Jazmin Grace (1992) en zijn zus prinses Stéphanie vernoemde zelfs allebei haar dochters naar Grace Kelly: Pauline Grace Maguy (1994) en Camille Marie Kelly (1998).

Stamboom

Ik vermoed dat Albert en Charlene voor troonopvolger Jacques een naam zochten die al eerder door een regerend vorst van Monaco is gedragen, maar momenteel in de directe familie niet voorkomt.

De keuze is dan niet reuze. Albert en Rainier vallen af. Blijven over: Antoine, Charles, François, Hercule, Honoré, Jacques, Jean, Lambert, Louis, Lucien en de exotische namen Ambroise, Catalan en Florestan. Ik kan me voorstellen dat de keuze dan op Jacques is gevallen, al vind ik Ambroise zelf mooier.

Prins Jacques I regeerde van 1731 tot 1733 over Monaco en werd opgevolgd door zijn zoon prins Honoré III – misschien vandaar de tweede voornaam van het prinsje.

Rainier is uiteraard de naam van Alberts vader, de in 2005 overleden prins Rainier III. Dit is de tweede keer dat hij wordt vernoemd. Alberts zus prinses Caroline noemde haar jongste zoon Pierre Rainier Stefano (1987).

Gabriella

Monaco heeft in zijn 700-jarige geschiedenis maar twee vrouwelijke staatshoofden gehad: vrouwe Claudine (1451-1515) en prinses Louise-Hippolyte (1697-1731), de vrouw en voorgangster van prins Jacques I. Blijkbaar zagen Albert en Charlene die namen niet zitten.

Prins Honoré V (1778-1841) heette voluit Honoré Gabriel. Zou daar de inspiratie voor de naam van prinses Gabriella liggen? Er heeft ook nog een prinses Florestine Gabrielle Antoinette (1833-1897) bestaan. Ik ben benieuwd of het prinselijk paar zelf nog iets gaat zeggen over de naamkeuze.

Wat vind jij van de namen van de tweeling? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.