Najib Amhali verandert Novëlle in Novéll – en dat weer in Novèll

Zit Najib Amhali ons te fucken of heeft hij echt zo slecht nagedacht over de naam van zijn zoontje? In drie dagen tijd is het kind al aan zijn derde naam toe:

Hoongelach

Ik weet niet wat ik ervan moet maken.

De naam Novëllemet dat fout gebruikte trema – stuitte op hoongelach in de sociale media en verwarring in de gewone media. Nu.nl maakte er prompt Növelle van.

Dat Najib en zijn vrouw Niama daarna nog eens goed over de naam hebben nagedacht kan ik begrijpen. Ouders onderschatten nog wel eens hoe heftig mensen kunnen reageren op een afwijkende voornaam. Zeker in de sociale media en zeker als het een celebrity betreft.

Ik wil dus best geloven dat de cabaretier en zijn vrouw er toch maar Novéll van gemaakt hebben. De terloopse mededeling daarover in de tweede tweet komt serieus over.

Breaking news

Najibs derde tweet is anders van toon: #BREAKINGNEWS de acentegue stond de verkeerde kant op, onder druk van mijn twitteraars nu de juiste naam #Novèll.

Moet ik dat serieus nemen?

Ik hoop het niet.

Ik hoop dat deze tweet een staaltje zelfspot is, want als je het Groene Boekje erbij pakt is Novèll helemaal geen verbetering.

Foto: 'Alles Komt Goed'
Foto: ‘Alles Komt Goed’

Novèèèll

Want wat staat daarin over de accent aigu (é) en de accent grave (è)? Die eerste gebruik je om de klemtoon aan te geven: mét of zónder, vóór of ná. De tweede dient alleen om een lange èèè-klank weer te geven: scène, blèren.

Ik kan me niet voorstellen dat Najib zijn zoontje Novèèèll noemt (misschien later wel: Novèèèèll, éééétuh!). Hij zal wel bedoelen dat de klemtoon op de e ligt en niet op de o. In dat geval is Novéll de enige juiste spelling. (Of eigenlijk Novél natuurlijk, maar voor de uitspraak maakt dat niet uit.)

Welke schrijfwijze vind jij het beste: Novëlle, Novéll of Novèll? En zou jij de naam van je kind veranderen als er kritiek op kwam? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.