5 Nederlandse achternamen die in het buitenland een voornaam werden

In Nederland mag je je kind geen achternaam als voornaam geven, maar in sommige buitenlanden doen ze daar niet zo moeilijk over. Deze vijf Nederlandse achternamen zijn in een ander land tot voornaam geworden.

Cortlandt Van Rensselaer Schuyler
Cortlandt Van Rensselaer Schuyler

1. DeWitt

DeWitt is een ouderwetse Amerikaanse voornaam die populair werd toen aanhangers van gouverneur DeWitt Clinton (1769-1828) van New York hun kinderen naar hem begonnen te vernoemen. Tegenwoordig heet bijna niemand meer zo, maar een eeuw geleden was DeWitt niet ongebruikelijk.

Clinton had, zoals dat in de VS wel vaker voorkomt, de achternaam van zijn moeder als voornaam gekregen. Zij heette Mary DeWitt.

2. Skylar

Skylar en Skyler zijn in de VS al jaren populair, vooral voor meisjes. Het zijn verengelste spellingen van de Nederlandse achternaam Schuyler, die als voornaam bekend werd door vicepresident Schuyler Colfax (1823-1885). Zijn oma was Hester Schuyler.

3. Tasman

Tasman komt in Australi毛 af en toe als voornaam voor als verwijzing naar Abel Tasman, de ontdekker van Tasmani毛. Afkorting: Taz. De naam zal wel nooit echt populair worden, daarvoor is de associatie met de Tasmaanse duivel van de Looney Tunes toch te groot.

4. Vanderlei

De voornamen Vanderlei en Wanderley komen veel voor in Brazili毛, waarschijnlijk door vernoeming naar premier Jo茫o Maur铆cio Wanderley (1815-1889). Hij stamde af van Caspar von Neuhoff van der Ley, een kolonist in Nederlands-Brazili毛. Vanderlei Luxemburgo was coach van het Braziliaanse voetbalelftal.

5. Van Rensselaer

Toegegeven: Van Rensselaer, of kortweg Rensselaer, is nooit gebruikelijk geweest, maar toch hebben er verschillende bekende Amerikanen bestaan die de naam van deze machtige Nederlands-Amerikaanse familie als voornaam hadden.

Van Rensselaer Richmond (1812-1883) en Rensselaer Morse Lewis (1820-1888) waren politicus, Rensselaer Nelson (1826-1904) een hoge rechter en Rensselaer Westerlo (1776-1851) congreslid. Generaal Cortlandt Van Rensselaer Schuyler (1900-1993) had zelfs twee Nederlandse achternamen als voornaam en een derde als achternaam!

Deze heren hebben hun naam allemaal direct of indirect te danken aan Kiliaen van Rensselaer, een Amsterdamse koopman die naar de kolonie Nieuw-Nederland emigreerde.

Wat vind jij?

Welk van deze namen is jouw favoriet? En ken je nog andere Nederlandse achternamen die het als voornaam best goed zouden kunnen doen? Laat het weten!

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.