In Frankrijk mag je je kind niet Nutella of Aardbei noemen

Chocopasta en aardbeien? Heerlijk, misschien zelfs wel in combinatie. Maar je kind ernaar vernoemen mag niet. Een rechtbank in het Noord-Franse Valenciennes heeft bepaald dat twee stellen hun dochters niet Nutella en Fraise (aardbei) mogen noemen.

Foto: Stephanie Chapman / CC BY 2.0
Foto: Stephanie Chapman / CC BY 2.0

Bij ons kan de ambtenaar van de burgerlijke stand voornamen bij de geboorteaangifte al weigeren. In Frankrijk worden blijkbaar alle namen ingeschreven, maar kan de ambtenaar bij de rechter gaan klagen.

Nutella

De rechtbank bepaalde eind november dat Nutella voortaan Ella moet heten. De ouders, die niet op de zitting waren verschenen, hadden geen alternatief aangedragen. De naam Nutella ging volgens de rechter in tegen de belangen van het kind en kon alleen leiden tot spot en kwetsende gedachten.

Fraise

De zaak-Fraise diende op 19 januari. De ouders, een stel uit Raismes, verklaarden dat ze een ‘originele ongebruikelijke naam’ wilden. De rechter meende echter dat de naam Fraise nefaste gevolgen voor het kind zou hebben, vooral vanwege de uitdrukking ramène ta fraise (‘schiet eens op, kom eens hier’). Het meisje heet nu Fraisine, een bestaande naam waar ik de herkomst nog niet van heb kunnen achterhalen.

Mégane Renaud

Franse rechters verbieden wel vaker namen. In 2012 mocht een stel hun zoon niet naar het stripfiguur Titeuf noemen. Alain en Sophia Renaud uit Nantes hadden meer geluk: de rechtbank had geen bezwaar tegen de voornaam van hun dochter, Mégane.

Wat vind jij?

De betekenis is misschien wat raar, maar Nutella en Fraise klinken eigenlijk lang niet slecht. Ken jij nog meer etenswaren waarvan de naam best een leuke voornaam zou zijn?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.