Na mijn artikel over Martha Atlantica Océana kon ik het niet laten even te zoeken of ik nog meer mensen met de naam Oceana of Oceanus kon vinden. Ik was natuurlijk vooral benieuwd naar hun geboorteplaats: op zee?

Fragment persoonskaart Oceanus Gerardus Ponsen (Stadsarchief Amsterdam)
Er blijkt inderdaad een traditie te bestaan op zee geboren kinderen de naam Oceana/Oceane of Oceanus te geven. Zo vond ik:
- Oceana Johanna Wendelina de Veer, geboren 1862/1863 aan boord van het zeilschip Amelia Augusta (blijkens overlijdensakte; overleden Apeldoorn 2 november 1939).
- Oceane Johanna Maria Haarmans, geboren 25 juni 1866 “aan boord van het Nederlandsche Barkschip Bom, op een reis van Java naar Amsterdam” (geboorteakte Utrecht 21 september 1866).
- Oceanus Gerardus Ponsen, geboren 12 februari 1889 aan boord van de Schiedam op 34° 49′ NB 13° 35′ WL (archiefkaart Amsterdam).
- Maria Germana Oceana van Esch, geboren 30 juli 1900 “op zee gedurende eene zeereis op het stoomschip German nummer honderd negen duizend tweehonderd negentig aan de Spaansche kust” (zie blog Regionaal Archief Tilburg).
- Elisabeth Augustina Oceana Vervoorn, geboren Port Said 6 juli 1910 (archiefkaart Amsterdam). Dat klinkt nogal “oceanisch”, maar zij was vernoemd naar haar moeder:
- Elisabeth Augustina Oceana Huizer, geboren 13 januari 1876 op zee bij Padang in Nederlands-Indië.
Bij Oceanus Gerardus Ponsen zijn zelfs de coördinaten opgegeven, zodat we redelijk precies kunnen vaststellen waar hij ter wereld kwam. Volgens Google Maps was het hier (bij de rode stip):

Geboorteplaats Oceanus Gerardus Ponsen (Google Maps)
In welke gemeente moet je de geboorte van een “zeekind” eigenlijk aangeven? Dat is in het Burgerlijk Wetboek geregeld: tot 1970 in de woonplaats van de vader of als de vader niet bekend was in de woonplaats van de moeder (artikel 37 BW oud), sindsdien in Den Haag (artikel 19a BW).
Het lijkt me dus nogal lastig de geboorteakte van een voor 1970 aan boord geboren persoon te vinden aangezien je dan eerst moet weten waar de vader destijds stond ingeschreven.
theo says
De achternaam van Maria Germana Oceana moet zijn van Esch.
Maarten van der Meer says
Dank voor de correctie. Hoe kwam ik nou op Van Wisch??
Elisabeth Swart says
Hallo,
Naar aanleiding van de op zee geborenen: mijn achterkleindochter heet Ocean Jezebel. Zij is niet op zee geboren.
Met vriendelijke groet,
Elisabeth
P.S.
Erg leuke site!
Maarten van der Meer says
Beste Elisabeth,
Dankjewel!
Mooie naam, Ocean Jezebel.
Groeten Maarten
L.Kuiper says
Is het bekend wie de vader en moeder waren van Oceanus Ponsen.
Wij hebben grootouders die Ponssen hete. Dus met 2 x de s.
Is deze oceanus familie ? En waar was de boot naar onderweg?
Maarten van der Meer says
Zoon van Dirk Ponsen en Geertje van Zwol. Verder weet ik helaas niets.
https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/300345294/srcid/31336372/oid/3
Peter Miebies says
Niet alle op zee geboren kinderen heten Oceana o.i.d. In 1950 kwam het schip SS Ranchi in Amsterdam aan. Het bracht o.a. 37 op zee geboren kinderen aan wal. 13 daarvan hadden/hebben een aan die scheepsnaam verwante naam: Ranchi, Ranchita, Ranchis en Ranchia. Het hele verhaal over die reis van Tandjong Priok naar Amsterdam staat op mijn blog http://patmcast.blogspot.com/2015/04/en-we-noemen-haar-rachita.html. Voor zover nog in leven zullen deze 37 babies tussen 29 augustus en 24 september a.s. hun 65e verjaardag vieren.
Aerts Kris says
Mijn dochter Oceana is niet op zee geboren, haar horoscoop is wel vissen(8/3/2006) en het is een spraakwaterval
M says
Oceana Johanna Wendelina de Veer, geboren 1862/1863 aan boord van het zeilschip Amelia Augusta (blijkens overlijdensakte; overleden Apeldoorn 2 november 1939).
Positie van het schip ten tijde van geboorte was:
-37 zuiderbreedte 101 oosterlengte, op de Indische Ocaan
Haar bijnaam was Oceana Indiana.
K. Tk says
Vandaag een leuk stukje op de achterpagina van het NRC over special deliveries, baren op de baren.
Er bestaat ene Gerrit Bloothooft die hierover geschreven heeft in Neerlandistiek. Over de namen die gegeven werden aan op schepen geboren baby’s. Op de Atlantis zijn , op een van de repatrieringsreizen in 1950 wel 62 kinderen geboren in 4 wkn tijd.