Van Oceana en Oceanus: op zee geboren kinderen

Na mijn artikel over Martha Atlantica Océana kon ik het niet laten even te zoeken of ik nog meer mensen met de naam Oceana of Oceanus kon vinden. Ik was natuurlijk vooral benieuwd naar hun geboorteplaats: op zee?

Fragment persoonskaart Oceanus Gerardus Ponsen (Stadsarchief Amsterdam)
Fragment persoonskaart Oceanus Gerardus Ponsen (Stadsarchief Amsterdam)

Er blijkt inderdaad een traditie te bestaan op zee geboren kinderen de naam Oceana/Oceane of Oceanus te geven. Zo vond ik:

  1. Oceana Johanna Wendelina de Veer, geboren 1862/1863 aan boord van het zeilschip Amelia Augusta (blijkens overlijdensakte; overleden Apeldoorn 2 november 1939).
  2. Oceane Johanna Maria Haarmans, geboren 25 juni 1866 “aan boord van het Nederlandsche Barkschip Bom, op een reis van Java naar Amsterdam” (geboorteakte Utrecht 21 september 1866).
  3. Oceanus Gerardus Ponsen, geboren 12 februari 1889 aan boord van de Schiedam op 34° 49′ NB 13° 35′ WL (archiefkaart Amsterdam).
  4. Maria Germana Oceana van Esch, geboren 30 juli 1900 “op zee gedurende eene zeereis op het stoomschip German nummer honderd negen duizend tweehonderd negentig aan de Spaansche kust” (zie blog Regionaal Archief Tilburg).
  5. Elisabeth Augustina Oceana Vervoorn, geboren Port Said 6 juli 1910 (archiefkaart Amsterdam). Dat klinkt nogal “oceanisch”, maar zij was  vernoemd naar haar moeder:
  6. Elisabeth Augustina Oceana Huizer, geboren 13 januari 1876 op zee bij Padang in Nederlands-Indië.

Bij Oceanus Gerardus Ponsen zijn zelfs de coördinaten opgegeven, zodat we redelijk precies kunnen vaststellen waar hij ter wereld kwam. Volgens Google Maps was het hier (bij de rode stip):

Geboorteplaats Oceanus Gerardus Ponsen (Google Maps)
Geboorteplaats Oceanus Gerardus Ponsen (Google Maps)

In welke gemeente moet je de geboorte van een “zeekind” eigenlijk aangeven? Dat is in het Burgerlijk Wetboek geregeld: tot 1970  in de woonplaats van de vader of als de vader niet bekend was in de woonplaats van de moeder (artikel 37 BW oud), sindsdien in Den Haag (artikel 19a BW).

Het lijkt me dus nogal lastig de geboorteakte van een voor 1970 aan boord geboren persoon te vinden aangezien je dan eerst moet weten waar de vader destijds stond ingeschreven.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.