Van Lul en Van Kut: 21 onwelvoeglijke Belgische achternamen die zijn veranderd

Jaarlijks veranderen honderden Belgen hun achternaam. Het moet ook geen pretje te zijn om Deneuker, Van Lul, Anus of Dom te heten. Ik ploos de rubriek naamswijzigingen van een aantal jaargangen van het Belgische Staatsblad door en zette de opvallendste namen op een rijtje.

Zie Hardebil, Kloot, Poepjes: 40 onwelvoeglijke achternamen en waarin ze zijn veranderd voor Nederlandse namen die zijn gewijzigd.

1. Deneuker

Freddy De Neuker uit het filmpje hierboven [update: niet meer beschikbaar] heeft weinig problemen met zijn naam, maar een paar naamgenoten van hem konden minder met hun achternaam lachen. Kristof Guillaume Deneuker en Kevin Albert Deneuker kregen in 2006 bij koninklijk besluit toestemming hun achternaam te veranderen in Pipeleers.

In datzelfde jaar ging de 5-jarige Femke Deneuker Meirens heten. Marco Frieda Lucien Deneuker en Maud Petra Johan Deneuker kregen in 2009 de naam Deneu.

2. Van den Neucker

Niet veel beter dan Deneuker is Van den Neucker. Een hele familie van deze naam mocht in 2001 de familienaam Vandenecker aannemen. Het betrof Marcel Emiel Leo Van den Neucker, zijn kinderen Jan Jozef Alice, Hendrik Constant Aline en Kristiaan Raymond Stefaan en zijn vier toen minderjarige kleinkinderen.

Freddy De Neuker
Freddy De Neuker

3. Lulsens

Van de geslachtsdaad gaan we over op de geslachtsdelen. Jurgen R茅gis Lulsens en Griffhin Lulsens, vermoedelijk vader en zoon, kregen bij koninklijk besluit van 24 april 2012 toestemming hun geslachtsnaam te veranderen in Deschijnck.

4. Vanlulle

Marc Vanlulle kreeg in 2006 voor zichzelf en zijn kinderen Ken en Anke toestemming tot naamsverandering in Vanhalle. Een jaar eerder had Luc Marcel Leopold Vanlulle deze naam ook al aangenomen.

5. Van Lul

Soms is 茅茅n letter genoeg. Anneken Leona en Kathy Lena Van Lul gingen in 2002聽Van Lil heten. In 2006 kreeg een zeskoppige familie Van Lul uit Aalst, opa Gaston Alexis Van Lul met zijn kinderen en kleinkinderen, toestemming voor dezelfde naamswijziging.

Eveneens uit Aalst kwamen Geert Oscar Van Lul en zijn kinderen Lindsy en Jolien, die in 1998 de geslachtsnaam Van Laer aannamen.

6. Dick

De 6-jarige Febe Dick uit Oudenaarde werd bij koninklijk besluit van 1 juli 2011 omgedoopt tot De Clercq. Misschien maar beter zo.

7. Penis

Wat netter dan Van Lul en Dick is Penis, maar dat was Bruno Ghislain Raymond Penis uit Virton nog niet keurig genoeg. Hij veranderde zijn naam in 1998 in Peny.

8. Dingens

Als we geen lul of penis mogen zeggen, mag dinges dan wel? Nee. Robby Dingens uit Hasselt kreeg bij koninklijk besluit van 19 augustus 2011 toestemming zijn geslachtsnaam te veranderen in die van Cuijpers.

9. Van den Cloot

Nicole Delphine Maria Fran莽ois Van den Cloot, wonende te Beernem, veranderde in 2000 haar naam in De Langhe. Het was natuurlijk leuker geweest als meneer Penis hierboven dat had gedaan.

10. Kastrat

Van mevrouw Van den Cloot gaan we naar meneer Kastrat. Denis Kastrat en zijn kinderen Aaliyah Nermin en Sheena Raimondinhia vroegen in 2011 naamswijziging aan in Kastrati. Of dat nu zo’n verbetering is?

Lucienne Van Kut
Lucienne Van Kut

11. Van Kut

Johan Van Kut had in 2001 genoeg van zijn naam en besloot zich naar een ander lichaamsdeel te vernoemen. Sindsdien heet hij Corthals. In 2007 is de naam van de nog geen 茅茅n jaar oude Leko Van Kut veranderd in Gosseye. Sonja Annie Jozef Van Kut en Linda Rachel Gilberte Van Kut werden in datzelfde jaar Van Houtte.

12. Anus

We komen nu bij de achterkant van het lichaam. Laten we netjes beginnen. Claudy Serge Jules Anus en Julie Josette Gilberte Ghislaine Anus, beiden wonende te Ormeignies, kregen in 1997 toestemming hun naam te veranderen in Athis. Catherine Elvire Ghislaine Anus werd in datzelfde jaar mejuffrouw Mine.

Pascal Fernand Albert Ghislain Anus en Marie-Sophie Anus namen in 2000 de naam Hanut aan. Twee jaar later kregen Dominique Michel Gilbert Anus en zijn zoons Rapha毛l en Alexandre toestemming tot naamswijziging in Annu. In 2005 veranderde Arthurine Mireille Paula Anus uit La Louvi猫re haar familienaam in Arno.

Heel recent is het verzoek tot naamswijziging van Axel Andr茅 Alexandre Anus. Hij kreeg bij koninklijk besluit van 15 februari 2012 toestemming zijn geslachtsnaam te veranderen in die van B茅riot.

13. Van Reet

Als Anus al niet mag, wat moeten we dan denken van Van Reet? De Laakdalse zusjes Elien Van Reet en Melanie Van Reet maakten er in 2007 het sympathieke De Vriendt van.

14. Van Reeth

De volgende naamswijziging vind ik zelf niet erg gelukkig. De vijf maanden oude Maya Van Reeth uit Deinze kreeg in 2005 de naam Van de Plas. Toegegeven, het is beter dan Van Reeth, maar nog steeds een naam waar je gemakkelijk grappen over maakt.

Eddy Poep
Eddy Poep

15. Poep

Rita Poep uit Lede kreeg in 1998 toestemming de familienaam De Paepe aan te nemen. Nelly Josephine Poep, wonende te Dendermonde, maakte er in 2004 Caudron van.

16. Stinckens

Verwant aan anus, reet(h) en poep is natuurlijk Stinckens. Flint Stinckens uit Oostende kreeg in 2011 de achternaam Vandemoortel toegewezen.

17. Gay

Dominic-Pascal Roger Gay werd in 1977 geboren in het Britse Swindon Wilts. Daar zal zijn naam al geen pretje zijn geweest, maar in Belgi毛 was het niet veel beter. Hij en zijn zoons Norman Robert en Jeremy verkregen in 2012 naam Guay.

18. Conard

Ook het Franse scheldwoord connard komt als achternaam voor. Edmond Andr茅 St茅phane Conard聽wisselde in 1997 simpelweg twee letters om en werd meneer Conrad.

Bijna hetzelfde deden een jaar later Isabelle Alberte H茅lo茂se Adeline Mich猫le Ghislaine Conard uit Sint-Genesius-Rode en Christine Nelly H茅lo茂se Adeline Mich猫le Ghislaine Conard uit Ottignies-Louvain-la-Neuve. Zij kregen toestemming de achternaam Conradt aan te nemen.

19. Connart

Ook Bernadette Marie Emilie Jeanne Connart en Monique Marie Alodie Cl茅mence Anne Connart hadden aan een kleine wijziging genoeg. Zij voegden in 1997 de twee n’en in hun naam samen tot een m en heetten voortaan dus Comart.

20. Fol

Fol is het Franse woord voor gek. Geen wonder dat de Liedekerkse Geoffrey Roger Patrick Fol in 2005 toestemming kreeg zich voortaan Pol te noemen.

21. Dom

Bruno Armandus Maria Dom uit Eeklo liet zijn naam in 2006 veranderen in Van den Bergh. Zijn naamgenote Yasmin Dom mag zich sinds 2007 Van Acker noemen.

Tien jaar eerder kreeg Kurt Pierre Andr茅 Denis Dom uit Aalst toestemming de naam Fondu aan te nemen. Net als bij de wijziging van Van Reeth in Van de Plas vraag ik me af of hij niet beter een andere naam had kunnen kiezen.

Aanvullingen?

Ken je nog meer voorbeelden van rare achternamen uit Belgi毛 of Nederland die zijn veranderd? Reageer hieronder!

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.