Laagopgeleide ouders houden van jaren 90-namen

Hallo, de jaren 90 belden. Ze willen hun namen terug! Laagopgeleide ouders geven hun kinderen graag namen als Jordy, Bryan, Ashley en Kaylee, die 15 jaar geleden in de mode waren. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Foto: Leonid Mamchenkov / CC BY 2.0
Foto: Leonid Mamchenkov / CC BY 2.0

Top-20

RTL vergeleek de namen van kinderen die de afgelopen zes jaar zijn geboren met het gemiddelde opleidingsniveau in het postcodegebied van de ouders. Dat levert een lijst van kindernamen op die vaak worden gegeven in buurten met veel of juist weinig hoogopgeleiden.

Dit is de top-20:

[table β€œ118” not found /]

Duh

Dit lijstje bevestigt vooral wat we allemaal al wisten. Oscar, Julius, Cato en AmΓ©lie zie je zo rondrennen op de hockeyclub. En bij Wesley, Dylano, Kaylee en Jaylinn verwacht je inderdaad geen kind van een hoogleraar – al zijn er ongetwijfeld uitzonderingen.

Opvallend is dat hoogopgeleide ouders vooral trendy namen geven, terwijl de namen die typisch zijn voor wijken met weinig hoogopgeleiden verouderd aandoen.

Vernoemen

Gerrit, Hendrik, Marinus en Cornelia, Adriana, Johanna. De hele top-3 van niet-hoogopgeleidennamen bestaat uit traditionele voornamen die al eeuwenlang van generatie op generatie worden doorgegeven.

Let wel: het gaat hier om de eerste (en misschien wel enige) voornaam van kinderen, dus niet Julius Gerrit of Cato Johanna, maar gewoon Gerrit en Johanna.

Uit de mode

Dan zijn er de gedateerde modenamen. Ashley, Kaylee, Melissa, Demi, Romy, Jordy, Bryan, Giovanni, Wesley, Joey – ze piekten allemaal in de jaren 90 (Esther zelfs in de jaren 70) en zijn sindsdien sterk op de terugtocht. Maar in bepaalde kringen doen ze het nog prima.

Dat is een bekend verschijnsel. Een groep ouders omarmt een naam en die sijpelt vervolgens langs de sociale ladder naar beneden. Kijk maar naar de huidige top-10: Emma en Sophie waren twintig jaar geleden chic, zijn nu mainstream en over tien jaar misschien wel ordi.

Trendsetters en trendvolgers

De 40 namen die het meest typisch zijn voor wijken met veel hoogopgeleiden stijgen in populariteit
De 40 namen die het meest typisch zijn voor wijken met veel hoogopgeleiden stijgen in populariteit
De 40 namen die het meest typisch zijn voor wijken met weinig hoogopgeleiden dalen in populariteit
De 40 namen die het meest typisch zijn voor wijken met weinig hoogopgeleiden dalen in populariteit

Keano en Jaylinn

Lopen laagopgeleiden dan altijd achter de mode aan? Nee. Dylano, Keano, Jayson, Jaylinn en Hailey zijn echt up en coming, maar de kans dat deze namen omhoog klimmen naar de rest van Nederland is klein.

Is het verschil in namensmaak tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden voor jou herkenbaar? Welke stijl heeft jouw voorkeur? Laat een reactie achter!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.