Ouders vernoemen hun kinderen naar Frozen, GTST en Game of Thrones

Frozen, Game of Thrones, Breaking Bad, GTST en Gooische Vrouwen: ze hadden in 2014 allemaal invloed op de namen die ouders hun kinderen geven.

Foto: Mike Mozart / CC BY 2.0
Foto: Mike Mozart / CC BY 2.0

Frozen

De Disneyfilm Frozen houdt al een jaar lang alle kleine meisjes van de westerse wereld in zijn ban, inclusief mijn dochter van 3. Ik zal lang niet de enige ouder zijn die de avonturen van prinses Anna, haar betoverde zus koningin Elsa, prins Hans, ijsverkoper Kristoff, rendier Sven en sneeuwpop Olaf al een stuk of tien keer heeft gezien.

Zelf ben ik door Frozen fan geworden van de naam Olaf, maar daar blijk ik alleen in de staan. Er zijn sinds de film eind 2013 uitkwam niet meer Olafs geboren. Misschien is het ook een beetje raar om je kind te vernoemen naar een sneeuwpop…

Twee andere namen uit Disneys nieuwste Classic zijn in 2014 wel duidelijk vaker gegeven dan het jaar daarvoor: het toch al erg populaire Anna, en Elsa, dat al een tijdje voorzichtig in opkomst is. Beide namen kregen door het succes van Frozen een duwtje in de rug.

GTST

Meerdijk is al jaren een rijke inspiratiebron voor aanstaande ouders. Bram, dat als een raket naar nummer 2 schoot na de geboorte van baby Bram Bouwhuis eind 2011, is alweer een beetje op zijn retour, al staat hij nog altijd op 2.

Een opvallende stijger is Charlie (als meisjesnaam wel te verstaan). De opkomst van die naam heeft ongetwijfeld mede te maken met GTST-personage Charlie Fischer. Die verdween weliswaar begin 2012 al uit de serie, maar liet haar naam als erfenis achter.

De nieuwste GTST-namensensatie is Nola, naar de in maart 2013 geïntroduceerde dochter van Nina Sanders. In 2012 was Nola met 20 geboortes nog een tamelijk zeldzame naam. In 2013 werden er 49 meisjes Nola genoemd en in 2014 zelfs 103.

De populariteit van Nola staat niet op zichzelf. Ook Lola is in opkomst en bij de jongens Nolan (misschien door regisseur Christopher Nolan?).

Gooische Vrouwen

Gooische Vrouwen bracht ons Vlinder, de over-de-top hippienaam van het dochtertje van de zweverige Anouk. Tot mijn verrassing sloeg Vlinder aan, met als hoogtepunt 37 geboortes in 2009. Daarna raakte de naam weer wat in de vergetelheid, maar door het succes van Gooische Vrouwen 2 in de bioscoop stijgt hij weer iets.

Twilight

Aan Twilight hebben we Renesmee te danken, een samentrekking van Renée en Esme. In 2014 kregen drie meisjes deze naam. Er is ook nog een Renesmae geboren.

Breaking Bad

Het misdaaddrama Breaking Bad zette in Nederland Skyler op de kaart, een naam die overigens van Nederlandse oorsprong is. Er zijn afgelopen jaar 15 Skylers geboren, iets minder dan de 20 van 2013.

Ook Flynn, in de serie de bijnaam van Skylers zoon, daalt licht met 37 geboortes in 2014, tegen over 47 het jaar ervoor. Het lijkt erop dat de dagen van Breaking Bad voorbij zijn. De serie is dan ook eind 2013 gestopt.

Game of Thrones

De fantasyserie Game of Thrones is bij namenwatchers vooral bekend van Khaleesi, de titel (niet eens naam) van een personage die in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al aan honderden meisjes is gegeven.

In Nederland doen we daar niet aan mee, maar een paar andere namen uit de zijn hier in 2014 wel gegeven: bij de jongens Tyrion en bij de meisjes Daenerys, Catelyn, Talisa, Shae (5 keer), Sansa (10 keer) en Arya (11 keer).

Heb jij aanvullingen?

Ken jij nog kindernamen die zijn geïnspireerd op recente films of tv-series? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.