Stel, je ziet ergens op een namenlijst een persoon met de voornaam Pleun. Wat voor iemand zie je dan voor je? Oud of jong, man of vrouw?
De foto hierboven, van voetballer Pleun Strik (1944), geeft al een deel van de oplossing: een Pleun is vaak een oudere man. Maar ook vaak een jong meisje. Een jonge jongens-Pleun of oude meisjes-Pleun zul je echter niet snel tegenkomen.
Van Manus en Leen naar Puck en Plien
Rond 1970 was Pleun nog een ouderwetse, volkse jongensnaam, categorie Manus, Leen, Piet, Gé, Cor en Arie. Nu is het een hippe, zweverige meisjesnaam die past in het rijtje Puck, Plien, Sterre, Zilver, Vlinder en Mensje. Hoe kan dat?
Daar kan ik heel kort over zijn: het ongrijpbare verschijnsel mode.
Jongens-Pleun is een van de vele traditionele voornamen die zijn verdwenen toen ouders zich niet meer verplicht voelden te vernoemen. Dat maakte de weg vrij voor meisjes-Pleun. Meisjes krijgen tegenwoordig wel vaker ouderwetse jongensnamen, zoals Piet, Kees en Jorien. Mijn smaak is het niet, maar het is leuk dat zulke oeroude namen – toch een soort cultureel erfgoed – blijven bestaan, al is het dan na een geslachtsverandering.
Wat vind jij?
Wat vind jij? Kan Pleun als jongensnaam nog? En kan Pleun eigenlijk wel als meisjesnaam? Leuk of verschrikkelijk? Laat het weten!