Luca en Yara zijn de hipste kindernamen van voorjaar 2017

Wil je er helemaal bij horen in 2017? Noem je zoon dan Luca en je dochter Yara of Nova. Dat waren in het eerste kwartaal van dit jaar de grootste stijgers in de top-20 van populairste kindernamen.

De volledige top-20 vind je onderaan dit artikel.

Daan en Emma op 1

Luca, Yara en Nova zijn nog niet de populairste namen. De meest gegeven jongensnaam is net als in 2016 Daan. Bij de meisjes is Anna, vorig jaar nieuw op 1, weer ingehaald door het tijdloze Emma, dat in 2009, 2011 en 2015 ook al bovenaan stond.

Terug in de top-10 is Bram, dat na de geboorte van baby Bram in GTST een paar jaar razend populair was (nummer 2 in 2012, 2013 en 2014), maar daarna flink wegzakte. Nu is Bram weer terug op zijn vertrouwde tweede plek.

Hip: Mats, James en Luca

De top-20 van jongensnamen telt vier nieuwe binnenkomers. Moderne klassieker Tim (van 25 naar 20) keert na een afwezigheid van een jaar weer terug. Wel echt nieuw in de lijst zijn Mats (van 24 naar 17), James (van 26 naar 18) en de grootste stijger Luca (van 34 naar 19).

Mats is de nieuwe ster in het ‘Scandinavische’ genre, je zou kunnen zeggen: de opvolger van het inmiddels wat ouderwetse Sven. Ook Finn en Lars staan in de top-20.

James deed het in de grote steden al een tijd goed en lijkt nu landelijk te zijn doorgebroken. Engelse voornamen zijn sowieso weer in de mode.

De opkomsst Luca past in een bescheiden trend van jongensnamen die eindigen op een a-klank (denk ook aan Noah), maar wijst er vooral op dat mensen Lucas zat beginnen te worden. Ze vinden de klank nog wel mooi, maar je hoort die naam inmiddels tΓ© vaak. Lucas zakt daarom langzaam weg, terwijl frisse alternatieven als Luuk en Luca in opkomst zijn.

Vvv: Liv, Olivia en Nova

Bij de meisjes stijgt Liv van 16 naar 9. Ook Olivia, de vrouwelijke tegenhanger van het chique James, doet het steeds beter: van 20 naar 14. Maud (van 24 naar 20) enΒ en Saar (van 23 naar 15) zijn na een korte afwezigheid terug in de top-20.

Echt nieuw is alleen Nova, dat stijgt van 29 naar 19. Nova past helemaal in de trend: de oa van Nora en Noa gecombineerd met de v van Liv, Evi, Eva en Olivia.

Wat vind jij van de trendnamen Luca, Mats, James, Yara en Nova? Laat een reactie achter!

Top-20 jongensnamen

[table β€œ241” not found /]

Top-20 meisjesnamen

[table β€œ242” not found /]

Bron: SVB

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.