Mia en Ben zijn de populairste babynamen van Duitsland

Mia en Ben waren in 2015 de populairste kindernamen van Duitsland. Ook in de top-10: Emilia, Lina, Elias en Paul.

Foto: Peter F. / CC BY 2.0
Foto: Peter F. / CC BY 2.0

Titatenarbeid

Dan heb ik het toch maar makkelijk. Ik kan voor de Nederlandse en Vlaamse namenhitlijsten putten uit de uitgebreide gegevens die de Sociale Verzekeringsbank en Kind en Gezin naar buiten brengen.

Mijn Duitse collega Knud Bielefeld van beliebte-Vornamen.de stelt bij gebrek aan officiΓ«le statistieken de top-500 elk jaar helemaal zelf samen. Hij verwerkte afgelopen jaar 183.396 geboorteberichten uit 512 gemeentes en kraamklinieken, samen goed voor ongeveer 26 procent van het aantal geboortes in Duitsland.

Soft en internationaal

Duitsers houden van zacht klinkende namen met veel l’s m’en en n’en: Mia, Emma, Emilia, Lina, Leon, Elias, Noah. De hitlijst is opvallend taalneutraal. De in Nederland zo populaire Engelse voornamen ontbreken bijna geheel, maar typisch Duitse voornamen ook. Een paar uitzonderingen zijn Frieda, Greta, Moritz, Carl en Hannes.

Anders dan Nederland

De Duitse namensmaak is heel anders dan die van de gemiddelde Nederlander. Alleen Emma, Anna, Mila en Finn staan in beide landen in de top-10. De Duitse topnamen Mia en Ben staan in Nederland niet eens in de top-100.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de Duitse namenhitlijst? Welke namen zouden in Nederland best eens wat populairder mogen worden? Laat een reactie achter!

Top-50 Duitse kindernamen 2015

Dit is de top-50 van populairste Duitse kindernamen. Tussen haakjes de positie van de namen in de Nederlandse top-250.

[table β€œ171” not found /]

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.