Francesco en Sofia zijn de populairste Italiaanse kindernamen

Francesco en Sofia zijn de populairste kindernamen van Italië – in 2015 wel te verstaan, want de Italiaanse namenstatistieken lopen een jaar achter.

Dit is de top-50:

[table “222” not found /]

Uitspraak

Eerst een paar opmerkingen over de uitspraak:

De c klinkt voor e en i als [tsj], verder als [k]. Francesco is dus [frantsjesko]. Ch wordt uitgesproken als [k]: Chiara klinkt als [kiara], Rachele als [rakèlee].

Met de lettercombinatie gi gaat het in Nederland vaak mis. Giovanni wordt hier meestal uitgesproken als [dzjieovannie], maar deze naam heeft maar drie lettergrepen: [dzjovannie]. Giorgio heeft er twee: [dzjordzjo].

De combinatie gi heeft ooit de letter j vervangen, die in het moderne Italiaans bijna niet voorkomt. Giulia [dzjoelia] komt overeen met JuliaGiuseppe [dzjoezeppee] met Jozef en Gioele [dzjoèlee] met Joël.

Hoge Raad

Italiaanse woorden eindigen bijna nooit op een medeklinker. Dat geldt voor namen net zo. Meisjesnamen eindigen in principe op a, soms op e (Beatrice, Rachele), jongensnamen meestal op o, maar ook wel op a, e of i. Dit levert voor ons nogal vrouwelijk ogende namen op als Andrea (Andreas), Michele (Michaël) en Simone (Simon).

Het is de Italianen niet ontgaan dat deze namen in het buitenland verwarring wekken. Hoewel ze nog altijd veel worden gegeven, zijn internationaal beter bruikbare varianten als Gabriel, Samuel en Daniel (in plaats van GabrieleSamuele en Daniele) in opkomst.

Ondertussen is Andrea in Italië aan het vervrouwelijken. Van oudsher mocht die naam alleen aan jongens worden gegeven, maar sinds een stel in 2012 van de Hoge Raad toestemming kreeg hun dochter zo te noemen, worden er steeds meer vrouwelijke Andrea’s geboren.

Stijgers en dalers

Ik heb hierboven de top-50 van 2015 vergeleken met die van 2000.

Grote stijgers bij de meisjes zijn het onvermijdelijke Emma (nieuw binnen op 7) en het bij ons niet bepaald hippe Greta (van 39 naar 8) en Bianca (nieuw binnen op 29). In het Nederlandse taalgebied totaal onbekend is Genevra (nieuw binnen op 12), de Italiaanse vorm van Guinevere of Jennifer.

Opmerkelijk: de nummer 1 van 15 jaar geleden, Alessia, is helemaal naar plaats 18 getuimeld. Ook Federica is uit de gratie. Die naam stond in 2000 nog op 7, maar is nu niet meer in de top-50 te vinden.

Bij de jongens stijgt Tommaso van 32 naar 9. Ook de internationale variant Thomas doet het goed: nieuw binnen op 39. De hoogste binnenkomer is het Spaanse Diego op 18. En Andrea is inderdaad uit de mode aan het raken: die naam zakt van 1 naar 6.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de Italiaanse top-50? Wat valt je op? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.