Noah en Emma zijn de populairste kindernamen van 2017 – en vaarwel bizarre namen!

De Sociale Verzekeringsbank heeft vandaag de kindernamenstatistieken over 2017 naar buiten gebracht. Weinig verrassend: Noah en Emma staan op 1. Schokkender is het nieuwe privacybeleid van dit instituut. 

Foto: Peter Cooper / CC BY SA 2.0 (bewerkt)
Foto: Peter Cooper / CC BY SA 2.0 (bewerkt)

De SVB schrijft op zijn website:

Omdat wij de kinderbijslag uitbetalen kunnen wij zien welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen. Ieder jaar wordt er door velen met smart gewacht op onze lijst. Om op te zoeken hoeveel een bepaalde naam is gegeven, maar ook om te zoeken naar de unieke en vaak bijzondere namen die jaarlijks worden gegeven.

25 keer of meer
Wij beschermen de gegevens van onze klanten. Daarom kiezen wij er voor om vanaf dit jaar alleen de namen te geven die 25 keer of vaker werden gegeven. Dit vinden wij belangrijk, en het is ook verplicht volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) en vanaf mei 2018 via de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Dat zat er natuurlijk aan te komen.

De SVB heeft sinds 2009 elk jaar álle voornamen gepubliceerd die het jaar daarvoor in Nederland waren gegeven. In 2011 kwam ik op het idee de ‘opvallendste’ namen in een leuk lijstje te verzamelen: De 175 vreemdste kindernamen van 2012. De jaarlijkse rarenamenlijst werd een traditie die uiteindelijk leidde tot mijn boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?.

Ook andere media – met name GeenStijl en RTL Nieuws – doken op het onderwerp. Prima natuurlijk, maar door die enorme aandacht voor ‘bizarre’ voornamen werd steeds riskanter je kind een naam te geven die afwijkt van de norm. Stel je voor dat je kind op ‘de lijst’ zou verschijnen!

En dat is niet de bedoeling. Ik hou van de grote diversiteit aan voornamen die Nederland kent. Het zou wrang zijn als juist de aandacht die andere media en ik daaraan besteden daar een einde aan zou maken omdat aanstaande ouders uit angst voor publiciteit geen ongebruikelijke voornamen meer durven te kiezen.

De grote openheid van de SVB heeft me altijd verbaasd. Zelfs in de Verenigde Staten – een land waar men toch veel minder aan privacy hecht dan hier – worden alleen namen gepubliceerd die in een jaar minstens vijf keer zijn gegeven. Bij ons is de grens nu opgehoogd tot 25. Dat vind ik ook weer wat overdreven, maar dat de SVB voortaan terughoudender is, kan ik begrijpen. Hoe jammer het ook is…

Voor de nostalgici onder u hier de jaarlijkse bloemlezingen die ik heb gepubliceerd:

En om af te kicken hier nog even de twintig gewoonste namen van 2017. Later deze week ga ik dieper op de namentrends in.

[table “262” not found /]

Wat vind jij van het besluit van SVB geen ‘unieke’ namen meer te publiceren? En wat vind je van de top-20 van ‘gewoonste’ namen? Geef je mening!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.