Dit zijn de 50 populairste kindernamen van… kun jij het raden?

Kijk eens naar het lijstje hieronder. Dit waren in 2015 de populairste kindernamen van een bepaald land. Maar welk land? Kun je het raden?

Foto: Steve Jurvetson / CC BY 2.0
Foto: Steve Jurvetson / CC BY 2.0
[table β€œ188” not found /]

Enig idee?

Als je de namen in het lijstje ziet lijkt wel alsof het land in kwestie een kruising moet zijn tussen Rusland (Artjom, Nikita, Anastasia), Zweden (Rasmus, Oskar) en Finland (Liisa).

En dat klopt ook wel een beetje.

Dit zijn de populairste kindernamen van Estland, de noordelijkste van de Baltische staten, gelegen tussen Rusland, Letland, Zweden en Finland. Er wonen al eeuwen niet alleen Esten, maar ook Zweedse en Duitse minderheden en sinds de 20e eeuw ook een flink aantal Russen.

Die invloeden zie je in de lijst goed terug. Wat echter vooral opvalt, is dat er geen enkele echt Estische naam tussen staat.

Rasmus komt via het Zweeds en het Latijn uit het Grieks, Robin en Oliver komen uit het Engels, Artjom via het Russisch uit het Grieks, Alisa (een vorm van Alice) uit het Germaans en Loore (afgeleid van Eleonora) vermoedelijk uit het Arabisch. Zelfs Romet, waar moeilijk een andere naam in valt te herkennen, hebben de Esten uit een andere taal overgenomen: het is een vorm van de Duitse naam Fromhold.

Zoals in wel meer Oost-Europese landen zijn de inheemse namen van Estland na de komst van het christendom in onbruik gebraakt; er hing een heidens geurtje aan en op de heiligenkalender waren ze ook niet te vinden.

Tegenwoordig kom je ze wel weer tegen, die oude Estische namen, maar de top-25 halen ze niet. Die blijft bestaan uit een uniek Estisch mengelmoesje van namen uit culturen waarmee de Esten in de loop der eeuwen in aanraking zijn gekomen.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de Estische namenhitlijst? Welke namen vallen je op, welke vind je mooi? Laat een reactie achter!

 

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.