Spanning en sensatie in de Nederlandse namenhitlijst: Zowel bij de jongens als bij de meisjes staat een nieuwe naam bovenaan. Lucas en Tess stoten in de eerste helft van 2013 Daan en Emma van de troon. Dat blijkt uit gegevens die de Sociale Verzekeringsbank deze week heeft vrijgegeven.

Foto: –Tico– / CC BY-NC-ND 2.0
Nieuwe topnamen
Lucas, al sinds 2002 een constante factor in de top 10, stijgt van 4 naar 1. De opkomst van Tess is spectaculair. Deze nieuwe variant van Tessa staat pas sinds 2000 in de top 100 (op 99), kwam in 2012 binnen in de top 10 en stijgt nu van 10 naar 1.
Een nieuwe nummer 1 is een big deal, want het aantal nummer 1-namen sinds het begin van de namenstatistieken in 1880 is zeer beperkt:
Top 20 populairste kindernamen in de eerste helft van 2013
Behalve Tess stijgen bij de meisjes ook Fenna, Fleur en Mila sterk. Evi en Sarah en Sanne uit de lijst verdwijnen.
Bij de jongens zijn Finn, Jesse en Julian de grote stijgers. Bram, dat in 2012 van 16 naar 2 steeg, handhaaft zijn positie en staat nu boven de voormalige nummer 1 Daan. Sam is nieuw in de top 20 en vervangt Max.
maarten zegt
“Een nieuwe nummer 1 is een big deal, want het aantal nummer 1-namen sinds het begin van de namenstatistieken in 1880 is zeer beperkt” mwjaa, maar dat komt doordar Maria en Johannes de eerste 110 jaar muurvast op 1 stonden. Daarna gemiddeld iedere 3 jaar een nieuwe nummer 1
Maarten van der Meer zegt
Je hebt daar strikt genomen gelijk in. Als je puur naar de laatste 20 jaar kijkt, is een nieuwe nummer 1 niet zo speciaal. Toch vind het nog wel bijzonder omdat de ‘moderne periode’ in dit opzicht (sinds ca. 1990, Johannes en Maria niet meer bovenaan) pas zo kort geleden is aangebroken. Lucas en Tess behoren tot een zéér select gezelschap van topnamen, al zal dat gezelschap zich de komende decennia flink gaan uitbreiden.
maarten zegt
Je hebt gelijk dat de overgang wel heel abrupt is van meer dan een eeuw constant naar plots behoorlijk variabel en het verbaast me ook dat dat pas in 1990 ingezet is. Het zou interessant zijn om te zien hoe groot de afstand is tussen de nummer 1 en de nummer 2 per jaar (in %) . M.a.w. hoe groot was de hegemonie van Maria en Johannes door de jaren en hoe sterk staan Tess en Lucas nu. Ook interessant is om te weten hoeveel % van de kinderen de populairste naam had.
Maarten van der Meer zegt
Dat is een interessante vraag, daar ga ik een stukje over schrijven.
Alvast een paar snelle feitjes:
In 1989, het laatste jaar dat Johannes bovenaan stond, is 1,36% van de jongetje zo genoemd (ter vergelijking: in 1950 kreeg maar liefst 8,66% die naam!). Daan, de nummer 1 van vorig jaar, is toen aan 0,95% van de jongetjes gegeven. Nummer 2 was in 1950 Jan met 4,58%. In 2012 stond Bram op 2 met 0,93%.
Maria in 1990: 1,14% (1950: 9,44%). Emma in 2012: 0,79%. Nummer 2 was in 1950 Johanna met 7,15%, in 2012 Sophie met 0,78%.
De namendiversiteit is dus sterk toegenomen, de topnamen worden veel minder vaak gegeven dan vroeger.
Chris (via Facebook) zegt
Goh, en waardoor zouden die namen (evenals Bram; 2-e bij de jongensnamen) opeens zo populair zijn? Typisch gevalletjes van vernoemen naar bekende TV-namen. Lucas Sanders, Bram (van Rikkie en Sjoerd); beide van GTST en Tess naar Tess Milne. 🙂
Maarten (via Facebook) zegt
Je hebt daar ongetwijfeld gelijk in.
GTST lijkt sowieso een grote rol te spelen in de naamgeving. Interessant om een keer een onderzoek naar te doen, alleen jammer dat ik dan de hele geschiedenis van GTST moet napluizen 😉
Chris (via Facebook) zegt
Ik zou zeggen: ´Wat let je?´ En ach, dan heb je wat te doen toch? En die geschiedenis van GTST beslaat ´slechts´ een jaar of 20. 🙂
Overigens… als ik mij niet vergis, is er een x aantal jaren geleden al eens een onderzoek gedaan naar de relatie: vernoemingen : GTST- en andere bekende personages en personen. ´k Zou alleen niet meer weten wanneer en door wie. Maar Google weet veel. 🙂