Yosef en Tamar waren afgelopen jaar in Israël de populairste kindernamen. Beter gezegd: de populairste niet-Arabische kindernamen, want de autoriteiten weren Arabische namen uit de statistieken. De echte nummer 1 is Mohammed.

Foto: Noam Chen / CC BY-SA 2.0
Dat meldt de krant Haaretz. Afgelopen jaar is overigens niet 2013, maar het Joodse jaar 5774, dat loopt van 4 september 2013 tot 24 september 2014.
De top-10 hieronder geldt alleen voor het niet-Arabische, dus grotendeels Joodse deel van de bevolking.
Veel namen in de top-10 komen uit het Oude Testament en ogen voor ons heel vertrouwd: Yosef, Daniel, Adam, David, Tamar, Noa, Miriam. Je zou ze (soms in een iets andere spelling) zo in Nederland tegen kunnen komen.
Ook een aantal namen die bij ons minder bekend zijn lijken me in Nederland heel ‘bruikbaar’: Ori, Itai, Eitan, Shira. Kan best, ook voor een niet-Joods kind.
Adele, op 4 bij de meisjes, is overigens geen Hebreeuwse naam. De populariteit van deze naam schijnt te danken te zijn aan de gelijknamige zangeres.
Welk van de namen in de Israëlische top-10 is jouw favoriet? En welke zie je in Nederland nog wel aanslaan? Laat een reactie achter!
Marloes Van Adrichem Japink zegt
Tamar heb ik altijd al een leuke naam gevonden, een meisje op mijn school heette zo. Noam en Yael, spreken mij het meest aan.
Gerben Ypma zegt
Hoe weet je dat Mohammed op de eerste plaats staat als er geen statistieken van zijn? Overigens worden hier ook geen top 10 van namen door de “autoriteiten” bijgehouden maar door het centraal bureau voor statistiek.
Maarten van der Meer zegt
De Israëlische statistieken worden bijgehouden door de Population and Immigration Authority, zoals het in het Engels heet. Lijkt me wel een ‘autoriteit’. In Nederland doet de Sociale Verzekeringsbank dat, niet het CBS.
Wat Mohammed betreft, zie hier: http://www.haaretz.com/news/national/.premium-1.617077
De statistieken zijn er wel, maar Arabische namen worden niet vermeld in de ‘algemene’ top-10, die dus helemaal niet zo algemeen is als wordt voorgesteld.
A. Gritter zegt
Jammer dat er geen aantallen bij stonden. Het is natuurlijk niet onmogelijk dat de 1,2 (vermoedelijk intussen meer?) miljoen Israëlische Arabieren hun zonen vaker de naam Mohammed gaven dan dat de rest van de bevolking (die volgens dit artikel de 9 miljoen nadert) hun zonen de naam Yosef gaven, maar zonder aantallen weet je nog niks.
Stel dat de bewering “Mohammed staat op 1” door een Groot-Israël-aanhanger gedaan is? Die zou álle Arabieren, in Israël en in de Palestijnse gebieden, meetellen. In dat geval geloof ik hem onmiddellijk, maar zo mogen we van de VN toch niet tellen daar? 😉
Nienke de Groot zegt
Yael/Jael is mijn all time favorite. Jammer dat vriendlief daar heel anders over denkt.
Maarten van der Meer zegt
Ik vind het ook een mooie naam. Ik zou zelf Jaël spellen. De betekenis ‘steenbok’ is wel een beetje merkwaardig.
Erik Smit zegt
Tja, ik heb het niet zo op oud-testamentische namen, dus joodse namen zijn niet echt mijn ding. Maja vind ik wel leuk, ik zou het wel met een J spellen.
Lorelei zegt
Ik vind de spelling Maia juist het mooist.
Myriam Boelhouwer zegt
Maya als Maja geschreven vind ik nog wel leuk. De rest is niet echt mijn ding. Zitten op zich mooie namen tussen, maar niets wat ik op mijn lijstje zou zetten.
Josan Jongbloed zegt
Grappig dat Leon een meisjesnaam is.
Jesse zegt
Adele (voluit Adele Laurie Blue Adkins) is een bekende Britse zangeres.
Linda zegt
Behalve Leon voor een meisje, is het allemaal wel bruikbaar in Nederland. Bij de meisjesnamen zit niks wat ik het overwegen waard vind (oké Leon, maar dan dus wel voor een zoon ;)). Bij de jongensnamen is Adam favoriet, David en Noam vind ik daarnaast ook nog wel het overwegen waard.