Yosef en Tamar zijn de populairste kindernamen van Israël (maar eigenlijk staat Mohammed op 1)

Yosef en Tamar waren afgelopen jaar in Israël de populairste kindernamen. Beter gezegd: de populairste niet-Arabische kindernamen, want de autoriteiten weren Arabische namen uit de statistieken. De echte nummer 1 is Mohammed.

Foto: Noam Chen / CC BY-SA 2.0
Foto: Noam Chen / CC BY-SA 2.0

Dat meldt de krant Haaretz. Afgelopen jaar is overigens niet 2013, maar het Joodse jaar 5774, dat loopt van 4 september 2013 tot 24 september 2014.

De top-10 hieronder geldt alleen voor het niet-Arabische, dus grotendeels Joodse deel van de bevolking.

[table “76” not found /]

Veel namen in de top-10 komen uit het Oude Testament en ogen voor ons heel vertrouwd: Yosef, Daniel, Adam, David, Tamar, Noa, Miriam. Je zou ze (soms in een iets andere spelling) zo in Nederland tegen kunnen komen.

Ook een aantal namen die bij ons minder bekend zijn lijken me in Nederland heel ‘bruikbaar’: Ori, Itai, Eitan, Shira. Kan best, ook voor een niet-Joods kind.

Adele, op 4 bij de meisjes, is overigens geen Hebreeuwse naam. De populariteit van deze naam schijnt te danken te zijn aan de gelijknamige zangeres.

Welk van de namen in de Israëlische top-10 is jouw favoriet? En welke zie je in Nederland nog wel aanslaan? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.