Junior en Precious zijn de populairste kindernamen van Zuid-Afrika

Junior en Precious waren in 2015 de populairste kindernamen van Zuid-Afrika, gevolgd door Blessing en Princess. Dat blijkt uit gegevens van Statistics South Africa (PDF).

Dit is de top-10:

[table β€œ230” not found /]

Van de 20 namen zijn er negen Engelstalig; de andere zijn afkomstig uit het het Zoeloe, het Xhosa, het Zuid-Ndebele en het Swazi, allemaal Bantoetalen die vooral in het zuidoosten van het land worden gesproken.

Trots, vreugde en dankbaarheid

Volgens het statistiekbureau zijn de populairste voornamen ‘in het algemeen uitdrukkingen van trots, vreugde en dankbaarheid en lijken ze religieus beΓ―nvloed.’

Traditionele Europese namen vormen een categorie op zich en hebben geen echte betekenis. In de cultuur van veel Zuid-Afrikanen werkt het anders. Namen zijn daar ‘gewone’ woorden uit de taal, die als voornaam worden gegeven vanwege de mooie betekenis.

Dat geldt voor Zoeloenamen als Bandile en Amahle, maar even goed voor Blessing en Precious. Deze voornamen zijn Engelstalig, maar toch ook Γ©cht Afrikaans.

Bid met ons

Om de betekenis van deze namen te achterhalen heb ik, bij gebrek aan betere bronnen, vooral Google Translate gebruikt. Neem het volgende dus met een korreltje zout:

De populairste inheemse jongensnaam, Bandile, zou in het Zoeloe ‘overvloed’ en in het Xhosa ’toegenomen’ betekenen.

Siyabonga betekent in deze talen ‘bedankt’ en Lethabo ‘vreugde’ of ‘geluk’. Samkelo is Xhosa voor ‘welkom’. Google geeft als betekenis van Banele (Zoeloe en Xhosa) ‘genoeg’, maar het is me niet duidelijk wat dan het idee achter die naam is.

De uniseksnaam Melokuhle komt uit het Xhosa heeft iets te maken met ‘goedheid’ of ‘schoonheid’. De meest gegeven inheemse meisjesnaam, Amahle, betekent ‘mooi’ in het Zoeloe. Thandolwethu is Xhosa voor ‘bid met ons’ en Lesedi is in diezelfde taal ‘licht’.

Junior

Dan blijft er nog één naam over: Junior, de populairste jongensnaam. Hoewel je er ook wel iets van ’trots’ in kunt zien, lijkt het daar toch niet om te gaan. Volgens verschillende bronnen is Junior niet meer dan een voorlopige naam, die op de geboorteakte wordt ingevuld in afwachting van de definitieve voornaam.

De vraag is alleen: waarom gebeurt dat dan bij jongens zoveel vaker dan bij meisjes?

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.