Poepchic: Max en Charlotte zijn de populairste NRC-babynamen van 2015

Artsen, juristen en bestuurders noemden hun kinderen in 2015 het vaakst Max, Charlotte, Julie en Juliette. Geen enkele andere naam kwam vorig jaar vaker voor in het online geboorteregister van NRC Handelsblad.

Foto: FaceMePLS / CC BY 2.0
Foto: FaceMePLS / CC BY 2.0

Ik volg de geboorteadvertenties in NRC Handelsblad op de voet in de rubriek NRC-namen van de maand.

De naam Max prijkte op tien geboorteadvertenties. Charlotte, Julie en Juliette moeten het elk met zes vermeldingen doen.

Het hoogopgeleide NRC-publiek heeft een voorkeur voor smaakvolle, klassieke namen. Behalve Max doen bij de jongens Hugo, Floris en Pieter het goed en bij de meisjes Olivia en Sophie.

Engels: niet meer ordinair

Die laatste namen moeten hun tweede positie delen met een opvallende nieuwkomer: Kate. De tijd dat Engelse namen per definitie ordinair zijn is voorbij.

Zelfs de NRC-lezer voelt zich tegenwoordig niet meer te goed voor Oliver (een frisse variant op het wat uitgekauwde Olivier), George, James, Nicholas, Boyd, Brice, Cliff en Ethan of Faye, Katie, Charly en Jacky.

Frans: nog steeds chic

Toch doen Franse namen het nog altijd beter, vooral bij de meisjes: naast Charlotte, Julie en Juliette komen we in de lijst onder meer Josephine, Louise, Marie, Valerie, Anaïs en Celeste tegen – en het wat ongelukkige Philou (filou is Frans voor ‘bedrieger’), dat hard op weg is een trendnaam te worden. Franse jongensnamen zijn Gilles, Loïc en Philippe.

Pareltjes

Tot slot een paar pareltjes van namen die afgelopen jaar maar één keer zijn gegeven:

  • Meisjesnamen:
    Floks, Keke, Kiek, Lila, Marilore, Nikè, Ophelia, Pippi, Quetzalli, Vosse
  • Jongensnamen:
    Balder, Dorian, Florentijn, Geus, Jippe, Marnix-Alexander, Oof, Peek, Pep, Roon, Sol, Stach, Sweder, Tex, Teyler, Yzer

Wat vind jij?

Wat vind jij van de NRC-namen van 2015? Welke is je favoriet? En welke vind je helemaal niks? Laat een reactie achter!

Populairste NRC-jongensnamen

Dit zijn alle jongensnamen die vaker dan één keer als roepnaam voorkomen. In de tweede kolom staat de positie van de naam in de top-1000 van populairste jongensnamen van Nederland in 2014.

[table “177” not found /]

Populairste NRC-meisjesnamen

Dit zijn alle meisjesnamen die vaker dan één keer als roepnaam voorkomen. In de tweede kolom staat de positie van de naam in de top-1000 van populairste meisjesnamen van Nederland in 2014.

[table “178” not found /]

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.