Lucas en Louise zijn de populairste Vlaamse babynamen van 2015

Lucas en Louise waren in 2015 de populairste kindernamen van Vlaanderen. De grootste stijgers zijn Marcel, Otis, EsmΓ©e en Nour. Opvallend: veel ouderwetse namen zijn weer helemaal terug.

Foto: Andrew Vargas / CC BY 2.0
Foto: Andrew Vargas / CC BY 2.0

Lucas voert de lijst al sinds 2011 aan. Louise is een welkome afwisseling na zeven jaar afwisselend Emma (nu op 2) en Marie (nu op 4).

De nummer 2-namen van 2014, Liam en Elise, moeten het nu allebei doen met een derde plek. Nieuw binnen in de top-10: bij de jongens Leon op 10 (in 2014 op 16), bij de meisjes Olivia op 6 (13) en Juliette op 8 (20).

Top-20 populairste Vlaamse babynamen

(Artikel gaat verder onder de tabel.)

[table β€œ161” not found /]

De volledige top-100 vind je hier:

Ouderwets is hip…

Ouderwetse voornamen zijn aan een opmerkelijke opmars bezig. Voor een revival van Theofiel en Zulma is de tijd misschien nog niet rijp, maar onder de snelst stijgende namen vinden we wel Marcel, Gust, Lou, Maurice, Miel, Julien, Staf, Fons, Kamiel, Juliette, Alice, Lucie, Amelie en Fran.

Anders dan voor de oorlog worden namen nu vaak in afgekorte vorm gegeven. Louis wordt steeds vaker Lou, Emiel Miel, Gustaaf Gust of Staf, Constant Stan, Fernand Nand en Francine Fran.

…en modern ook

Niet iedereen is fan van deze nostalgische trend. Onder ouders die liever iets moderners hebben waren Lewis, Otis, Aiden, Tess, Oona en Bo in 2015 bijzonder geliefd.

Top-100 per provincie

Ik heb ook de top-100 van alle provincies op een rijtje gezet. Dit zijn in elke provincie de populairste kindernamen (klik op J en M achter de provincienaam voor de hele lijst):

[table β€œ164” not found /]

Limburg wijkt af

De namensmaak van Oost-Vlaanderen ligt het dichtst bij de algemene Vlaamse trend. Van de 200 Oost-Vlaamse top-100-namen (jongens en meisjes) staan er maar 13 in geen enkele andere provincie in de lijst. Typisch Oost-Vlaams: Milo, Guust, Elle en Aline.

Antwerpen (20 typische namen) valt op door namen uit minderheidsgroeperingen zoals Yassin, Zayd, Marwa en Khadija. Daarnaast: Flor en Lien.

Ook in Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (25) komen relatief veel ‘allochtone’ voornamen voor. Nour schiet als een raket van 69 in 2014 naar nummer 9 in 2015. Wat zou die stijging hebben veroorzaakt? In de rest van Vlaanderen komt de naam nauwelijks voor.

Heel opvallend is Gabriel op 7. Die naam staat in geen enkele andere provincie zelfs maar in de top-100. Ook echt Vlaams-Brabants en Brussels: Yanis, Hugo, Elisa en Victoria.

De retrotrend lijkt het sterkst in West-Vlaanderen (31), waar Charles, RΓ©mi, Achiel en Georges in de top-100 staan. Populaire West-Vlaamse meisjesnamen: Elle, Aline, Margaux en Marie-Lou.

Limburgers (42) kijken het meest over de grens. De Limburgse hitlijst doet met namen als Bram, Dylano en Lynn aan die van Nederland denken.

Wat vind jij?

Welke namen uit de Vlaamse hitlijst vind je mooi en welke niet? En welke provincie heeft de beste top-10? Laat een reactie achter!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.