Aleksandâr en Viktoria zijn de populairste voornamen van Bulgarije

Bulgaarse kinderen kregen in 2016 het vaakst de voornamen Aleksandâr en Viktoria. Viktoria stond in 2015 ook bovenaan, Aleksandâr wisselt van plaats met Georgi.

Dat blijkt uit gegevens van het Bulgaarse Instituut voor de Statistiek (PDF).

Dit is de top-10:

[table “219” not found /]

Internationale namen

Het instituut merkt op dat sinds het begin van deze eeuw ‘internationale’ voornamen populair zijn. In de top-10 staan van oudsher ongebruikelijke namen als Martin, Daniël en Viktor, terwijl traditionele namen als Jordan, Vasil, Todor, Stojan en Atanas ontbreken.

Toch doen oude Bulgaarse voornamen het nog steeds goed: de namen van middeleeuwse tsaren als Asparoech, Tervel, Simeon, Samoeïl en Kalojan zijn in opkomst.

Een enorme stijger – waarvoor het instituut helaas geen verklaring geeft – is Daria, dat in 2007 op 47 stond en nu op 8.

Georgi en Maria

Ter vergelijking – dit zijn de populairste voornamen onder de hele bevolking:

[table “220” not found /]

Mjoemjoen

Georgi is de meest voorkomende jongensnaam in 15 van de 28 Bulgaarse provincies. In tien provincies staat Ivan bovenaan en in één provincie Dimitâr. In het voornamelijk door etnische Turken bewoonde Kârdzjali is Mjoemjoen(?) de algemeenste jongensnaam. Ook in Razgrad, met een flinke Turkse minderheid, voert een islamitische naam de lijst aan: Mechmed.

Vrouwen heten in 19 provincies het vaakst Maria, in vier provincies Ivanka en in het oostelijke Kjoestendil Jordanka. Fatme (Fatima) staat bovenaan in Kârdzjali en in de drie aan elkaar grenzende provincies Razgrad, Târgovisjte en Sjoemen.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de Bulgaarse top-10? Wat valt je op? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.