Karl-Heinz, Fritz en Günther zijn weer trendy in Duitsland

De Universiteit Leipzig publiceert elk jaar een top 10 van populairste Duitse kindernamen en signaleert ook trends. Opvallend: ouderwetse voornamen als Karl-Heinz, Fritz en Günther zijn weer helemaal terug.

Foto: Stefan Solf / CC BY-NC-ND 2.0
Foto: Stefan Solf / CC BY-NC-ND 2.0

Top 10 populairste voornamen van Duitsland in 2012

De populairste Duitse kindernamen van 2012 waren volgens de universiteit:

[table “33” not found /]

Deze lijst verschilt opvallend van de top 10 van populairste Duitse voornamen van 2012 die mijn collega-naamblogger Knud Bielefeld eind december publiceerde. Hij heeft Ben en Mia op één staan en Maximilian en Marie slechts op negen en tien.

Dat komt doordat Bielefeld alleen de eerste voornaam van kinderen telt (doorgaans ook de roepnaam), terwijl de Universiteit Leipzig alle namen op een hoop gooit. De top 10 van Bielefeld geeft dus een beter beeld van de populairste roepnamen.

Emilisme en kevinisme

Bij de Duitse voornamen zijn de laatste jaren twee duidelijke trends te herkennen: die van het kevinisme en die van het emilisme.

Kevinisme of chantalisme is de voorkeur voor ordinair aandoende, vaak Engelse namen, zoals inderdaad Kevin en Chantal. De Universiteit Leipzig noemt als voorbeelden:

  • Maddox, Lennos, Joel, Jason, Liam, Patrick, Tyler, Justin, Kevin, Jamie, Dexter, Rocky, Milow, Lenny
  • Emily, Amy, Lucy, Liz, Alisha, Shania, Delenn, Cheyenne, Joyce, Melody, Summer

Daartegenover staat de kleinere trend van het emilisme bij hoger opgeleide ouders die hun kinderen juist ouderwetse Duitse voornamen geven à la Emil. Volgens de wetenschappers zijn deze namen weer helemaal terug:

  • Richard, Friedrich, Wilhelm, Leopold, Bruno, Karl, Ferdinand, Leonhard, Oskar, Wolfgang, Günther, Fritz, Heinz, Karl-Heinz, Otto, Willy, Erwin, Erich, Bernhard, Siegfried, Helmut, Konrad, Dirk

Adolf, een populaire naam uit de generatie van de (over)grootouders van de huidige baby’s, zou in theorie ook goed in dit rijtje passen. Ik verwacht echter niet dat Adolf een comeback gaat maken.

Corleone, Skywalker en Ultraviolet

Het naamkundig centrum van de universiteit signaleert ook een aantal opmerkelijke voornamen die in 2012 aan Duitse kinderen zijn gegeven:

  • Hedi-Rocky, Smart, Ashton Phoenix, Aruba, Corleone, Versann, Maybee, Kenia, Raider, Amsel, Prince, Princess, Prinzio, Flonne, Lönne, Süske, Male, Eisi, Setzuna, La-Vie, Pazifik, Ducati, Skywalker, Peaches, Pepper, Buckminster, Ultraviolet, Maradona
In Nederland is Merel al decennia een populaire voornaam. Volgt Duitsland nu met Amsel? (Malene Thyssen / CC ASA 2.5)
In Nederland is Merel al decennia een populaire voornaam. Volgt Duitsland nu met Amsel? (Malene Thyssen / CC ASA 2.5)

Hier vind ik vooral de naam Amsel opvallend. Een Amsel is een merel. In Nederland is Merel zeer gebruikelijk als voornaam. Volgt Duitsland nu het Nederlandse voorbeeld met de Duitse vertaling van deze naam?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.