Ella en Onni waren in 2012 de populairste voornamen van Finland

We hebben de toplijsten van 2012 uit Nederland, België, Duitsland en Zweden al gehad. Vandaag iets exotischers: de populairste voornamen van Finland.

Ik zeg exotisch omdat het Fins in de verste verte niet verwant is aan de West-Europese talen. We kunnen dus een aantal ons geheel onbekende namen verwachten.

Finse dansers (foto: Rimppawiki / CC BY-SA 3.0)
Finse dansers (foto: Rimppawiki / CC BY-SA 3.0)

Finse namen

Kinderen van Finstalige Finnen kregen in 2012 het vaakst deze voornamen:

[table “34” not found /]

De enige écht Finse voornamen in de top 20 zijn Aino, Helmi, Pihla, Onni en Väinö. De overige namen kennen wij ook, al zijn de Finse vormen vaak nauwelijks te herkennen. Venla is bijvoorbeeld de Finse variant van Wendela, Eetu is Eduard en Veeti is Ferdinand of Frederik.

De namen van Finse oorsprong zijn allemaal vrij nieuw, want tot in de 19e eeuw werden Finse voornamen als heidens beschouwd en waren ze verboden. Bij gebrek aan informatie over oude Finse voornamen begonnen nationalistische ouders in de 19e eeuw zelf namen te verzinnen. Sommige namen waren afkomstig uit het nationale epos Kalevala, zoals Aino en Väinö, andere werden gekozen vanwege de betekenis. Helmi betekent “parel”, Pihla “lijsterbes” en Onni “geluk”.

Zweedse namen

De Zweedstalige minderheid in Finland heeft zijn eigen top 20. Onder deze bevolkingsgroep waren in 2012 de volgende voornamen het populairst:

[table “36” not found /]

De Zweedstalige Finnen houden er een iets andere smaak op na dan hun volksgenoten in Zweden. Vergelijk deze top 20 zelf maar met de populairste voornamen in Zweden.

Bron: Fins Bevolkingsregister

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.