Aleksandr en Anastasia zijn de populairste kindernamen van Rusland

Aleksandr en Anastasia waren in 2012 de populairste kindernamen van Rusland. Dat meldt de website mail.ru op basis van een enquΓͺte.

Foto: Grigory Kravchenko / CC BY 2.0
Foto: Grigory Kravchenko / CC BY 2.0

De Russen zijn bijzonder traditioneel. De top 10 staat vol namen die al eeuwen populair zijn en de topnamen komen relatief gezien heel veel voor. Maar liefst 58,4% van de jongens en 53,6% van de meisjes kreeg een naam uit de top 10. Ter vergelijking: in Nederland kreeg in 2012 slechts 8,1% van de jongens en 7,2% van de meisjes een toptiennaam.

[table β€œ40” not found /]

Wat opvalt aan de Russische namen is… het gebrek aan Russische namen. In de twee toptiens is geen enkele naam van Russische – Slavische – oorsprong te vinden. De Russen kozen de namen van hun kinderen eeuwenlang van de heiligenkalender en er zijn nu eenmaal maar weinig heiligen met een Slavische naam.

Olga is de enige Germaanse naam in het rijtje (Helga). Ivan (Johannes), Michail, Anna en Maria stammen uit het Hebreeuws. Uit het Latijn leenden de Russen Sergej (Sergius), Maksim (Maximus), Natalja, Tatjana en Joelia. De andere namen zijn allemaal Grieks: Aleksandr, Dmitri (Demetrios), Andrej, Aleksej, Jevgeni (Eugenios), Artjom (Artemas), Anastasia, Jelena, Jekaterina en Irina (Irene).

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.