Dit zijn de meest voorkomende voornamen van Nederland – waar staat jouw naam?

Kwik, Kwek en Kwak noemde de geschiedenisleraar ons. Dat was wel zo praktisch, want eigenlijk heetten we Maarten, Maarten en Maarten – en we zaten bij zijn vak in dezelfde klas. Dat zal in die tijd wel vaker zijn voorgekomen. Je struikelt in mijn leeftijdscategorie over de Maartens. In mijn geboortejaar, 1983, stond Maarten op 8 in de lijst van populairste jongensnamen.

Foto: Vladimir Fedotov / CC BY 2.0
Foto: Vladimir Fedotov / CC BY 2.0

Nu ik volwassen ben en niet meer alleen met leeftijdsgenoten omga, kom ik helemaal niet meer zoveel Maartens tegen. Mijn naam is een modenaam uit de jaren 80. Maartens in het bejaardentehuis of op de kleuterschool? Ze bestaan natuurlijk wel, maar ze zijn dun gezaaid. Eigenlijk valt het met de populariteit van mijn naam wel mee.

Greatest hits

Als je wilt weten hoe populair je naam รฉcht is, moet je dan ook niet naar de namenhitlijst van je geboortejaar kijken, maar naar de greatest hits, de populariteitslijst van de voornamen van รกlle Nederlanders. In die lijst staat Maarten op een heel schappelijke 41e plek, gezellig tussen Erik en Tim.

De jaarlijstjes waar aanstaande ouders zich altijd zo op focussen om te bepalen hoe populair de naam is die ze voor hun toekomstige nakomeling in gedachte hebben kunnen misleidend zijn.

Een hypenaam die opeens overal lijkt te zijn – zoals een tijdje terug Vajรจn – zakt vaak ook weer snel weg. Meer dan duizend Vajรจns zullen er waarschijnlijk nooit zijn. Ondertussen lopen er wel 150.000 Anna‘s, 22.000 Irissen en 21.000 Eva’s rond.

Waar staat jouw naam?

Hieronder vind je de top-1500 van alle voornamen die in 2010 meer dan 500 keer in Nederland voorkwamen.(*) Waar staat jouw naam? En valt de populariteit mee of tegen? Laat een reactie achter!

[table โ€œ194โ€ not found /]

(*) Bron: Nederlandse Voornamenbank. De gegevens zijn van zes jaar geleden, maar wat de rangorde betreft zal er tussen toen en nu weinig verschil zijn. Ik kan de lijst helaas niet zelf bijwerken omdat ik geen informatie heb over de voornamen van de mensen die sinds 2010 zijn overleden.

๐Ÿคž Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.