‘Als je de Mohameds, de Mohammeds en de Muhammeds bij elkaar optelt, kom je op 635. Da’s plaats 9! We worden overspoeld. Aahh, Kalifaat! Het einde is nabij.’ Aldus een reaguurder onder het stukje van GeenStijl over de bizarste kindernamen van 2014.
Onder de radar
Elk jaar als de nieuwe namenstatistieken uitkomen gaat het op sites als GeenStijl steevast weer over Mohammed. Waarom staat die naam zo laag in de de top-500 van populairste jongensnamen? En hoe hoog zou hij komen te staan als je alle varianten bij elkaar optelt?
Mohammed blijft onder de radar omdat in de officiรซle namenstatistieken alle varianten van een naam apart worden geteld. Namen die veel verschillende vormen kennen lijken daardoor een stuk minder populair dan ze eigenlijk zijn. Mohammed is niet terug te vinden in de top-10 en zelfs niet in de top-50. Pas op 63 komen we Mohamed tegen, gevolgd door Mohammed op 65.
Ik ben dus, net als de GeenStijl-reaguurder die ik citeerde, maar eens gaan tellen. Hoeveel jongetjes zijn er nu echt vernoemd naar de profeet van de islam en hoe hoog komen alle varianten van zijn naam – van Mohamed en het Turkse Mehmet tot het West-Afrikaanse Mamadou – samen te staan?
Mohamed + Mehmet + Mamadou = ?
Dit zijn alle Mohammedvarianten die in 2014 aan Nederlandse jongetjes zijn gegeven:
[table โ106โ not found /]In totaal 826. Een stuk meer dan de 751 Daans, 727 Brams en 700 Milans die vorig jaar zijn geboren. Zo bekeken lijkt Mohammed de populairste jongensnaam van Nederland te zijn, maar dat klopt toch niet.
Als je bij Mohammed alle varianten bij elkaar optelt moet je dat bij alle andere voornamen ook doen. In ieder geval de volgende namen komen dan vaker voor (ik heb alleen de belangrijkste varianten geteld):
[table โ107โ not found /]Daar valt Mohammed dan weer bij in het niet. Conclusie: Mohammed is niet de populairste jongensnaam van Nederland, maar zeker goed voor een plekje in de top-10.
Meest vernoemde persoon
Je zou wel kunnen zeggen dat de profeet Mohammed de meest vernoemde persoon van Nederland is. Ouders die hun zoon Luuk of Jens noemen zullen daarbij doorgaans niet denken aan de evangelist Lucas of Johannes de Doper, maar ik neem aan dat de keuze voor Mohammed & co. wel vrijwel altijd religieus geรฏnspireerd is.
Een oude islamitische spreuk zegt: โAls je honderd zonen hebt, noem ze allen Mohammed.โ Volgens naamkundige Doreen Gerritzen heeft maar liefst een op de zeven Mohammeds in Nederland een broer met dezelfde naam of een variant, zoals Mohamed of Mohammad.
Drie keer Mohammed in de top-5
In de grote steden is Mohammed overigens wel de populairste jongensnaam. Hier de top-10’s van 2010-2013:
[table โ108โ not found /]Ook hier staat hij weliswaar nergens op 1 als je alle varianten los telt, maar opgeteld wel.
In Den Haag zelfs met grote voorsprong: er zijn daar (of eigenlijk hier, want ik woon er) in de periode 2010-2013 286 Mohameds, Muhammeds en Mohammeds geboren, tegenover 190 Lucassen, Luuks en Luca’s.
In Rotterdam zijn de drie Mohammedvarianten goed voor 328 geboortes, meer dan twee keer zoveel als topnaam Jayden. In Amsterdam zijn het er maar 100, maar dat is nog altijd meer dan Adam, dat in de hoofdstad met 76 op 1 staat.
Integratie
Overigens is Adam ook vooral een islamitische naam, net als Rayan op 7. Zo zie je dat de islamitische gemeenschap op naamkundig gebied aan het integreren is. Adam kennen we in het Nederlands ook, terwijl Rayan aansluit op het eveneens erg hippe Engelse Ryan.
Welke Arabische/islamitische namen hoor jij veel in je omgeving? En ken je namen die je zelf aan je kind zou kunnen geven?