Weer een nieuw prinsje in Zweden: z贸 komt prins Alexander aan zijn voornamen

Zeven weken geleden verwelkomde de Zweedse koninklijke familie prins Oscar Carl Olof. Nu kan de vlag w茅茅r uit: prins Carl Philip en prinses Sofia zijn sinds dinsdag de ouders van prins Alexander Erik Hubertus Bertil, hertog van S枚dermanland.

Foto: Frankie Fouganthin / CC BY-SA 4.0
Foto: Frankie Fouganthin / CC BY-SA 4.0

Prins Alexander is het vijfde kleinkind van koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. Kroonprinses Victoria is de moeder van prinses Estelle (2012) en de op 2 maart van dit jaar geboren prins Oscar. Prinses Madeleine heeft ook twee kinderen: prinses Leonore (2014) en prins Nicolas (2015).

Niet vernoemd

De kleine prins is niet de eerste Alexander in de familie. Daar loopt ook graaf Alexander Wilhelm Bernadotte af Wisborg rond, een drie jaar oudere verre achterneef van Carl Philip.

Ik denk niet dat hij de inspiratiebron is geweest. Prins Alexander kreeg zijn roepnaam waarschijnlijk gewoon omdat zijn ouders die mooi vinden. Daar staan ze niet alleen in: Alexander stond afgelopen jaar op 11 in de Zweedse jongensnamenhitlijst.

Opa en opa

Alexanders tweede voornaam Erik verwijst ongetwijfeld naar zijn opa van moederskant, Erik Oscar Hellqvist. Erik is een oeroude Scandinavische naam die nog altijd veel wordt gegeven: in 2015 zijn er in Zweden 419 Erikjes geboren, goed voor een 36e plaats in de hitlijst.

De koninklijke familie was eeuwenlang minder enthousiast over de naam: sinds de moord op de krankzinnige koning Erik XIV in 1577 is er geen enkele Zweedse royal meer Erik genoemd – tot vandaag dus.

Hubertus is de laatste voornaam van Alexanders andere opa. Koning Carl XVI Gustaf Folke Hubertus heet zo als eerbetoon aan zijn oom Hubertus van Saksen-Coburg en Gotha, die in 1943 sneuvelde aan het Oostfront.

Bertil

Alexanders laatste voornaam Bertil is in Nederland zeldzaam, maar in Zweden doodgewoon. Deze verkleinvorm van Berthold werd daar populair na de geboorte van prins Bertil (1912-1997). Ik heb niet kunnen achterhalen hoe hij aan die niet erg koninklijk klinkende naam kwam. Carl Philip is het petekind van zijn oudoom Bertil en heet voluit dan ook Carl Philip Edmund Bertil.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de namen Alexander Erik Hubertus Bertil? Welke is je favoriet? Laat een reactie achter!

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.