Nederland is een nieuw prinsje rijker. Prinses Annemarie, de vrouw van prins Carlos, is zondag bevallen van prins Carlos Enrique Leonard de Bourbon de Parme. Zij hadden samen al twee dochters: prinses Luisa Irene en prinses Cecilia. En Carlos heeft al een zoon, die óók Carlos heet.
Twee zoons genaamd Carlos
Twee zoons met dezelfde naam? Dat lijkt raar, maar ik begrijp wel waarom prins Carlos hiervoor heeft gekozen.
Voor zijn huwelijk met Annemarie had Carlos een relatie met Brigitte Klynstra. Zij beviel in 1997 – het was toen al uit – van een zoon, die ze de voornamen Carlos Hugo Roderik Sybren gaf. Hij wordt in de media trouwens vaak Carlos Klynstra genoemd, maar zijn roepnaam is Hugo.
Carlos heeft nooit ontkend dat hij Hugo’s vader is, maar houdt vol dat het ‘een eigen, zelfstandige beslissing van mevrouw Klynstra is geweest om moeder te willen worden’ en heeft hem nooit officieel erkend.
Aangenomen dat Carlos’ verhaal waar is, heeft Brigitte Klynstra hem op twee manieren een streek geleverd. Ze is bewust zonder zijn medeweten zwanger van hem geworden én ze heeft geprobeerd de voor zijn familie zo symbolische naam Carlos weg te kapen.
Daar had ze een bedoeling mee: ze wil de moeder van een prins zijn. En dat gaat lukken. Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra zal zich na een lange juridische strijd later dit jaar officieel Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme mogen noemen.
Prins Carlos heeft zich hier met hand en tand tegen verzet, maar juridisch kan hij er niets meer aan doen. Toch blijft hij strijdbaar. De naam van zijn zoontje is een heel duidelijk statement: Klynstra of De Bourbon de Parme, voor hem bestaat Carlos Hugo Roderik Sybren niet.
Koning Carlos
Maar waarom is de naam Carlos zo belangrijk? Daarvoor moeten we een duikje nemen in de familiegeschiedenis van de prins.
Prins Carlos de Bourbon de Parme stamt af van een tak van het Spaanse koningshuis die in de 19e eeuw regeerde over het Italiaanse hertogdommetje Parma en Piacenza. Hij noemt zichzelf dan ook ‘hertog Carlo V van Parma en Piacenza’ (Carlo is de Italiaanse vorm van Carlos).
Maar niet alleen dat. Hij vindt ook dat koning Felipe niet op de Spaanse troon thuishoort en dat híj, ‘koning Carlos Javier I’, het rechtmatige staatshoofd van Spanje is.
Hij heeft die claim geërfd van don Carlos (1788-1855), de broer van de Spaanse koning Ferdinand VII die in 1833 een burgeroorlog begon tegen Ferdinands opvolgster Isabella II. Zij zou als vrouw geen recht op de troon hebben. Sindsdien kent Spanje twee rivaliserende vorstenhuizen: de nakomelingen van Isabella (onder wie Juan Carlos en Felipe) en de carlisten, de erfgenamen van don Carlos.
De carlisten hechten bijzonder veel waarde aan de naam Carlos. De vader van ‘onze’ Carlos liet om zijn claim op de Spaanse troon kracht bij te zetten zelfs zijn naam veranderen van Hugo naar Carlos Hugo.
Prins Carlos móest zijn toekomstige ’troonopvolger’ dus wel Carlos noemen – een toekomstige ‘hertog Carlo VI van Parma’ en ‘koning Carlos VIII van Spanje’. De traditie laat hem weinig keus.
Wie is de echte Carlos?
De vraag is wie Carlos’ troonopvolger nu eigenlijk is: prins Carlos Hugo – zoals Brigitte Klynstra ongetwijfeld zal volhouden – of babyprins Carlos Enrique?
Brigitte kan hoog of laag springen, die beslissing is nog altijd aan Carlos zelf. Als ‘hertog van Parma’ en ‘koning van Spanje’ kan hij zijn eigen opvolger aanwijzen. Het feit dat Hugo Klynstra binnenkort volgens de Nederlandse wet prins is, doet daar niets aan af.
Enrique en Leonard: oudoom en opa?
Tot slot iets over de tweede en derde voornaam van het prinsje: Enrique en Leonard.
Leonard verwijst vermoedelijk naar zijn opa van moederskant, Johan Stephan Leonard (Hans) Gualthérie van Weezel, de vader van prinses Annemarie.
Bij Enrique moest ik meteen denken aan Carlos’ oom prins Sixtus Hendrik, ook bekend als Sixte Henri en Sixto Enrique. Die wordt door sommigen óók beschouwd als rechtmatige koning van Spanje (het voert wat ver hier uit te leggen waarom) en is dus in zekere zin Carlos’ rivaal. Zelf heeft hij zich over deze kwestie nooit uitgelaten.
Het is best mogelijk dat deze vernoeming – als het dat inderdaad is – de eenheid binnen de familie moet benadrukken. Misschien wordt Sixtus Hendrik wel de peetoom van zijn achterneefje en daar zou je dan weer uit kunnen opmaken dat hij geen aanspraak maakt op tronen die de familie toch nooit meer zal krijgen.
Wat vind jij?
Wat vind jij van de keuze voor de naam Carlos? Kun je prins Carlos begrijpen of zou jij het anders aanpakken? Laat een reactie achter!