De eerste dochter van prins Carlos heet Luisa

Prins Carlos de Bourbon de Parme en zijn vrouw Annemarie Gualthérie van Weezel hebben op 9 mei in Den Haag hun eerste kind gekregen: prinses Luisa Irene Constance Anna Maria.

Carlos en Annemarie bij hun huwelijk
Carlos en Annemarie bij hun huwelijk

Vijf voornamen

Carlos en Annemarie maakten over de voornamen van het kleine prinsesje het volgende bekend:

De naam, Luisa Irene, betekent ‘strijder voor vrede’, zo laten de ouders weten. De roepnaam van het meisje is Luisa, geschreven op de Spaanse en Italiaanse wijze. Luisa is een klassieke familienaam die ver terug te voeren is in de geschiedenis. De ouders vinden het tegelijkertijd een mooie en krachtige naam en hopen dat hun dochter er een eigentijdse en persoonlijke betekenis aan zal geven. Luisa is naar haar beide grootmoeders vernoemd; Irene en Anna, en naar haar tante en overgrootmoeder van moederszijde; Constance.

Luisa, een afleiding van Lodewijk, betekent inderdaad ‘roemvolle strijder’. Annemaries oudere broer heet Lodewijk. Carlos’ betbetbetovergrootvader was koning Lodewijk van Etrurië en hij stamt ook af van Lodewijk XIV van Frankrijk.

Irene betekent vrede en verwijst naar de moeder van Carlos, prinses Irene. Zij is zo genoemd omdat ten tijde van haar geboorte de Tweede Wereldoorlog op uitbreken stond.

Constance is de naam van Annemaries zus, Constance Else Gualthérie van Weezel, roepnaam Conny, en van haar oma van vaderskant, Constance Eveline Crommelin.

Anna verwijst naar Annemaries moeder, die overigens niet Anna heet, maar Gerarda Gezine Jolande de Visser, roepnaam Ank.

Maria tenslotte wordt niet toegelicht, maar zal wel – goed katholiek – naar de heilige maagd verwijzen. Bovendien doet de combinatie Anna Maria natuurlijk denken aan de voornaam van Annemarie, een leuke bijkomstigheid.

Internationaal bruikbaar

Carlos en Annemarie stonden voor de opgave een naam te vinden die in meerdere talen uit te spreken is. Carlos de Bourbon de Parme komt immers uit een Franse familie, hij claimt sinds het overlijden van zijn vader Carel Hugo de Spaanse troon en noemt zich ook hertog van het Italiaanse Parma. Via zijn moeder is hij natuurlijk ook nog Nederlander.

Ouder broertje

Prins Carlos heeft al een zoon, Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra, geboren op 20 januari 1997 in Nijmegen.  Hij is in de media bekend als Carlos Klynstra, maar schijnt in het dagelijks leven bij zijn tweede voornaam Hugo te worden genoemd.

Hugo Klynstra’s moeder is Brigitte Klynstra, een ex-vriendin van de prins. Prins Carlos heeft hem niet officieel erkend, maar heeft wel in bedekte termen toegegeven dat hij de vader is. Na de geboorte liet hij weten:

Carlos de Bourbon de Parme heeft veel sympathieke reacties ontvangen op het bericht. Hij hecht er mede daarom aan te laten weten dat het een eigen, zelfstandige beslissing van mevrouw Klynstra is geweest om moeder te willen worden, welke beslissing hij volledig respecteert. Er bestaat echter geen familierechtelijke betrekking tussen hem en de pasgeborene en het mag uitgesloten worden geacht dat die er zal komen.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.