Prins Jaime vernoemt dochter naar laatste keizerin van Oostenrijk

Prins Jaime de Bourbon de Parme en zijn vrouw Vikt贸ria Cserveny谩k hebben vrijdag een dochter gekregen. Het meisje, dat is geboren in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, heet Zita Clara.

Prins Jaime (World Economic Forum / CC BY-SA 2.0)
Prins Jaime (World Economic Forum / CC BY-SA 2.0)

Keizerin van Oostenrijk

Ze is vernoemd naar Jaimes oudtante Zita Maria delle Grazie Adelgonda Micaela Raffaela Gabriella Giuseppina Antonia Luisa Agnese van Bourbon-Parma (1892-1989), de laatste keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Vikt贸ria is een Hongaarse, dus bij Zita komen de twee families mooi samen.

Heel origineel is de vernoeming niet: Jaimes achterneef prins Charles-Emmanuel de Bourbon-Parme (iets andere achternaam!) werd al in 1999 vader van prinses Zita Ang茅lique Ines Marie Jos猫phe.

De naam Zita is in Nederland zeldzaam. Jaarlijks worden maar een stuk of twee meisjes zo genoemd. Zita is een Italiaanse afleiding van de Latijnse namen Felicitas (‘de gelukkige’) en Cita (‘de snelle’).

Moeder van Vikt贸ria

De herkomst van de naam Clara is niet bekendgemaakt, maar het ligt voor de hand dat het een vernoeming is naar Vikt贸ria’s moeder, Dorotya Klara Bartos.

Ik vraag me af waarom de ene oma wel en de andere niet is vernoemd. Misschien vond Jaime een vernoeming naar zijn moeder, prinses Irene, niet nodig, omdat zijn broer Carlos al een dochter Luisa Irene Constance Anna Maria heeft.

Update: Clara blijkt te verwijzen naar Vikt贸ria’s oma Kl谩ra Killermann (1929-2012).

Wat vind jij?

Wat vind jij van de namen? Is Zita verfrissend of juist hopeloos ouderwets?

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.