Oscar Carl Olof: z贸 komt het nieuwe Zweedse prinsje aan zijn voornamen

Kroonprinses Victoria van Zweden en haar prins Daniel hebben de naam van hun eergisteren geboren zoontje bekendgemaakt. Prins Oscar Carl Olof heeft een trendy naam met een lange geschiedenis in de Zweedse koninklijke familie.

Oscars ouders prinses Victoria en prins Daniel en zijn zus Estelle (Foto: CC ASA 3.0 U)
Oscars ouders prinses Victoria en prins Daniel en zijn zus Estelle (Foto: CC ASA 3.0 U)

Oscar: trend en traditie

Prinses Victoria en prins Daniel hebben het net als hun Britse collega’s William en Kate – ouders van prins George en prinses Charlotte – voor elkaar gekregen een naam te vinden die zowel modieus als traditioneel is. De naam Oscar gaat bij de Zweedse royals twee eeuwen terug, maar is verre van oubollig: hij staat op 4 in de Zweedse namenhitlijst.

Napoleon

De naam Oscar is niet Zweeds, maar Engels, en de eerste Zweedse Oscar was geen Zweed, maar een Fransman.

Deze Oscar werd in 1799 in Parijs geboren als Joseph Fran莽ois Oscar Bernadotte. Hij was de zoon van de Franse divisiegeneraal Jean-Baptiste Bernadotte en het neefje van Jozef Bonaparte, een broer van de Franse keizer.

Oscar Bernadotte was het petekind van zijn oom Jozef, van wie hij ook zijn doodgewone eerste voornaam Joseph kreeg.

Zijn toen exotische roepnaam Oscar had hij te danken aan Napoleon. Die had de naam gelezen in de Ossian, een beroemde verzameling zogenaamd Oudkeltische gedichten van de Schot James Macpherson uit 1760.

De voornaam Oscar lijkt in deze vorm door Macpherson te zijn verzonnen, maar gaat wel terug op een echte Germaanse naam: Ansgar, ‘door de goden beschermde speerstrijder’.

Koning van Zweden

Nu een paar jaar fast-forward: Omdat het koningshuis op uitsterven stond nam de Zweedse regering in 1810 het merkwaardige besluit Jean-Baptiste Bernadotte tot kroonprins te benoemen.

Hij had in Zweden een goede reputatie en men dacht dat zijn militaire expertise van pas zou komen in een eventuele oorlog tegen Rusland.

Zo werd Jean-Baptiste Bernadotte na de dood van koning Karl XIII in 1818 koning Karl XIV Johan (Johan is de Zweedse vorm van Jean, Karl of Carl is de meest voorkomende Zweedse koningsnaam).

Oscar I

De 19-jarige Oscar, nu kroonprins, veranderde zijn naam niet en volgde zijn vader in 1844 op als koning Oscar I.

Sindsdien is de naam Oscar vaste prik in de Zweedse koninklijke familie. Van de vijf koningen na Oscar I hadden er drie Oscar als een van hun voornamen:

  1. Karl XV Ludvig Eugen
  2. Oscar II Fredrik
  3. Oscar Gustaf V Adolf
  4. Oscar Fredrik Wilhelm Olaf Gustaf VI Adolf
  5. Carl XVI Gustaf Folke Hubertus

Oscar III?

Zal het nieuwe prinsje ooit koning Oscar III worden? Alles kan, maar het ligt niet voor de hand. In Zweden krijgen mannen bij de troonopvolging sinds 1980 geen voorrang meer op vrouwen.

Dat betekent dat Oscars oudere zus prinses Estelle eerst aan de beurt komt. Hij komt alleen in aanmerking voor de troon als zij van haar rechten afziet of kinderloos overlijdt.

Daar komt nog bij dat Oscar er – net als Gustaf V en Gustaf VI Adolf – dan ook nog voor kan kiezen te gaan regeren onder zijn andere voornamen: Carl XVII Olof klinkt een stuk indrukwekkender dan Oscar III.

Carl

Oscars tweede voornaam Carl verwijst naar zijn opa koning Carl XVI Gustaf.

Die is anders dan het nummer de Zestiende doet vermoeden trouwens pas de negende Zweedse koning met deze naam. De eerste zes Karls hebben nooit bestaan. (De Zweden zijn het er niet over eens of het nu Karl of Carl is. De huidige koning heet Carl, maar bij zijn voorgangers komen beide spellingen voor.)

De nummering is gebaseerd op een grotendeels bij elkaar gefantaseerde geschiedenis van Zweden uit 1554 die de stamboom van het koningshuis laat beginnen bij de Bijbelse Magog.

Olof

Net als Oscar en Carl is ook Oscars derde naam Olof terug te vinden in de lijst van (echte) Zweedse koningen: Olof Sk枚tkonung regeerde van 995 tot 1022. Toch zal dat niet meer dan een gelukkig toeval zijn. Olof is in de eerste plaats de eerste voornaam van zijn vader prins Daniel, die is geboren als Olof Daniel Westling.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de namen Oscar, Carl en Olof? Zou je je eigen kind zo kunnen noemen? Laat een reactie achter!

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.