‘Prinses’ Cristina van Spanje is geen prinses

Cristina, de jongste dochter van koning Juan Carlos I van Spanje, haalde deze week het wereldnieuws omdat ze is aangemerkt als verdachte in een omvangrijke fraudezaak. Bijna alle media noemen haar “prinses Cristina”. Ze is echter helemaal geen prinses.

Infanta Cristina (foto Juan Manuel Herrera / OAS / CC BY-NC-ND 2.0)
Infanta Cristina (foto Juan Manuel Herrera / OAS / CC BY-NC-ND 2.0)

Geen prinsen en prinsessen

De enige prins in het Spaanse koningshuis is kroonprins Felipe, prins van Asturië. Zijn dochters en zussen zijn infanta de España, letterlijk “kind van Spanje”. Cristina heeft dus geen prinsessentitel, maar gaat door het leven als Hare Koninklijke Hoogheid Doña Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y de Grecia, Infanta van Spanje, Hertogin van Palma de Mallorca.

De titel infante of infanta komt volgens de Spaanse wet toe aan de kinderen van de koning en de kinderen van de kroonprins. Ook hun echtgenotes mogen zich zo noemen. Naast deze infantes van geboorte zijn er enkele personen die bij koninklijk besluit tot infante zijn benoemd.

Momenteel zeven infantes

De huidige infantes van geboorte zijn de twee dochters van kroonprins Felipe, Leonor en Sofía, en de twee dochters van koning Juan Carlos, Elena, hertogin van Lugo, en Cristina, hertogin van Palma de Mallorca.

Daarnaast heeft Juan Carlos drie personen tot infante benoemd. In 1987 viel deze eer te beurt aan zijn zussen Pilar, hertogin van Badajoz en burggravin-weduwe de la Torre, en Margarita, hertogin van Soria en hertogin van Hernani.

In 1994 kende de koning de titel ook toe aan zijn achterneef prins Carlos van Bourbon-Sicilië, hertog van Calabrië. Carlos is de kleinzoon van kroonprinses Mercedes, prinses van Asturië, het oudste kind van koning Alfonso XII van Spanje.

Je zou kunnen zeggen dat prins Carlos van Bourbon-Sicilië naast Felipe de tweede Spaanse prins is, maar zijn prinsentitel komt niet uit Spanje. Hij staat aan het hoofd van de koninklijke familie van het voormalige koninkrijk der Beide Siciliën in Zuid-Italië, dat tot 1860 werd geregeerde door een tak van het Spaanse koningshuis.

Prins van Spanje

Cristina is geen prinses van Spanje, maar haar vader is wel prins van Spanje geweest, de enige in de geschiedenis. Juan Carlos kreeg deze titel in 1969, toen dictator Francisco Franco hem tot zijn opvolger benoemde. De titel hield op te bestaan toen Juan Carlos generaal Franco in 1975 opvolgde.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.