Gloria Irene: prins Jaime en prinses Vikt贸ria krijgen tweede dochter

Twee prinsenkinderen in twee weken: prinses Vikt贸ria, de vrouw van prins Jaime de Bourbon de Parme, is bevallen van een prinsesje met de namen Gloria Irene. Zij is het nichtje van babyprins Carlos Enrique Leonard, het zoontje van prins Carlos.

prinses-gloria-irene

Prinses Gloria is geboren in Rome, waar prins Jaime sinds 2014 de Nederlandse ambassadeur is bij de Heilige Stoel. Ze is het zusje van de in 2014 geboren prinses Zita Clara.

Krachtige betekenis

Zita werd vernoemd naar haar achteroudtante Zita van Bourbon-Parma, de laatste keizerin van Oostenrijk. De naam Gloria heeft geen keizerlijke connectie, maar de krachtige klank en betekenis maken dat meer dan goed. Prinses Gloria de Bourbon de Parme – ja, dat klinkt wel koninklijk.

Ik ga ervan uit dat Jaime en Vikt贸ria de naam Gloria gewoon hebben gekozen omdat ze hem mooi vinden. Misschien hebben ze zich laten inspireren door Jaimes achterneef Guillaume, prins van Luxemburg en prins van Bourbon-Parma, die vader is van prinses Charlotte Wilhelmina Maria da Gloria van Nassau.

Vrede

Gloria is na haar nichtjes Luisa Irene Constance Anna Maria (dochter van prins Carlos) en Ala茂a-Maria Irene C茅cile (dochter van prinses Carolina) de derde Parmababy met Irene als een van haar voornamen. Alleen tante Margarita heeft geen van haar kinderen vernoemd naar haar moeder prinses Irene. Of dat iets over de familieverhoudingen zegt weet ik niet – misschien vindt ze het gewoon geen mooie naam.

Irene is afgeleid van het Griekse woord eirene, ‘vrede’. Het lijkt me wel duidelijk waarom de in 1939 geboren prinses Irene deze naam kreeg.

Tiende kleinkind

Prinses Gloria is het tiende kleinkind van prinses Irene en de in 2010 overleden Carel Hugo, hertog van Parma. Dit zijn hun namen:

Prins Carlos

Prins Jaime

Prinses Margarita

  • Julia Carolina Catharina (2008)
  • Paola Cecilia Laurentien (2011)

Prinses Carolina

  • Ala茂a-Maria Irene C茅cile (2014)
  • Xavier Albert Alphons (2015)

Wat vind jij?

Wat vind jij van de namen Gloria Irene? En welke van de Bourbon-Parma-kinderen heeft de mooiste naam? Laat een reactie achter!

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.