Wat voor iemand zie je voor je bij de naam Jacqueline? En bij Fleur? Dikke kans dat de Jacqueline in je hoofd een vijftiger is en Fleur een kind.

Jinterwas / CC BY 2.0
Terecht, want Jacqueline is een typische jarenzestignaam, terwijl Fleur voor de eeuwwisseling nauwelijks voorkwam. Er lopen in Nederland maar weinig Fleurs rond die ouder zijn dan 15. Bij Jacqueline is het precies omgekeerd: een minderjarige met die naam zul je niet snel tegenkomen.
Namen komen en gaan, waardoor je aan iemands naam vaak zijn leeftijd kunt aflezen. Hoe goed ben jij daarin? Doe de quiz hieronder. Als je hem foutloos beantwoordt maak je kans op een gesigneerd exemplaar van mijn boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?.
Update 11 april – De winnaar is bekend. Je kunt helaas niet meer deelnemen.
Was jouw naam populair toen jij geboren werd? Of waren je ouders juist trendsetters? Laat een reactie achter!
Pikkepor zegt
Grappig! Mijn voornaam staat er niet bij, maar de andere opties die mijn ouders overwogen wel (Max en Iris). En dan waren ze toch behoorlijk trendsettend, 8 jaar voor het hoogtepunt van die namen! Nooit verwacht van ze.
Myriam zegt
Ai ik vergeet het steeds. Op mijn telefoon lukt het niet dus moet via laptop maar natuurlijk denk ik er alleen aan wanneer ik mijn laptop niet bij de hand heb 😛
Maggy zegt
Grappig dat ik hierboven twee reacties over de combinatie van Ingrid en Astrid tegenkom. Toen ik zag dat hier een quiz stond over modenamen dacht ik meteen aan die namen. Ik ben zelf van ’58 en inderdaad, in Den Haag had ik nogal wat leeftijdgenootjes met die twee namen, soms ook zussen. Lijkt me een aardig onderzoeksproject welke modenamen er het meest gecombineerd binnen één gezin voorkwamen, of binnen één familie, binnen één stad/dorp/buurt, of als gecombineerde namen aan één persoon.
Zo ben ik iets bijzonders in mijn genealogie tegengekomen:
Frederik George Lodewijk du M, trouwt in Amsterdam op donderdag 21 juni 1906 met Hendrika Elisabeth Z
Cornelis Z trouwt in Den Haag op woensdag 10 december 1890 met Mijnhardina Hendrika Elisabeth Jacoba d M
De du M’s in Amsterdam en Den Haag waren familie, maar wel een paar generaties terug vertakt, de Z’s idem. Hoe de naamcombinatie Hendrika Elisabeth vrijwel gelijktijdig in beide families terecht is gekomen is me vooralsnog een raadsel. Wel toont Google dat het overduidelijk een modenaamcombinatie was. Evenals overigens Frederik George Lodewijk, doopnamen van koning Willem II, dus wel makkelijk te verklaren.