‘Schaamnaam’-Sander Lantinga noemt zijn zoon gewoon Klaas

Klaas Paul. Zo heeft 3FM-dj Sander Lantinga, bekend van de jaarlijkse schaamnamenverkiezing, zijn woensdag geboren zoon genoemd. Een verademing. Hoewel ik dol ben op bijzondere BN’er-kindernamen als Duuc Held en Teddy May Valentina vind ik het toch leuk te zien dat er mensen zijn die hun kinderen nog gewone namen geven.

Sander Lantinga
Jcb / CC BY-SA 3.0

Dat was althans mijn eerste gedachte, maar zo gewoon is Klaas eigenlijk niet. Tot de jaren 50 werden er elk jaar een stuk of 700 Klazen geboren. Vorig jaar waren het er nog maar 59, van wie een groot deel waarschijnlijk uit de Biblebelt komt en een heel andere roepnaam heeft.

Klaas Paul Lantinga is vernoemd naar allebei zijn opa’s, maar vernoeming lijkt niet de belangrijkste reden te zijn voor de roepnaam Klaas. Sander Lantinga gisteren op 3FM:

We wilden gewoon echt een leuke Nederlandse naam en ja, eigenlijk kwam Klaas steeds terug. Toen dachten we: je hoort hem te weinig tegenwoordig.

Een beetje paradoxaal: je zoon ‘gewoon Klaas’ noemen omdat je die naam zo weinig hoort. Het originele – Duuc Held, Teddy May Valentina – is inmiddels zo gewoon dat het gewone weer origineel is geworden.

Wat vind jij van de roepnaam Klaas? Zou jij je kind zo’n ‘Oudhollandse’ naam kunnen geven?

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.