Een geweigerde olympische voornaam: Sidorova werd Sido Rolandus Valentin

De Russische schaatsster Tatjana Sidorova haalde op de winterspelen van 1964 brons op de 500 meter. Begin 1968 reed ze op diezelfde afstand een wereldrecord. Als eerbetoon besloot het echtpaar O. Meijer en H. Bakkum uit Wormer in de Zaanstreek hun vlak daarna geboren zoon de voornaam Sidorova te geven.

Logo van de Olympische Winterspelen 1964 in Innsbruc
Logo van de Olympische Winterspelen 1964 in Innsbruc

Ze hadden van te voren wel kunnen bedenken dat de ambtenaar van de burgerlijke stand dat nooit zou toestaan. Sidorova is een achternaam en achternamen mag je in Nederland nu eenmaal niet als voornaam geven, tenzij ze al als voornaam in gebruik zijn. De naam werd dus geweigerd.

De ouders lieten het er niet bij zitten. Pa Meijer richtte zelfs een verzoek aan de koningin, maar ook dat mocht niet baten. Bijna een jaar later gaf het stel hun juridische strijd op, maar ze verzonnen een slimmigheidje om hun zoon toch Sidorova te kunnen noemen. Ze lieten hem inschrijven onder de namen Sido Rolandus Valentin, roepnaam Sidorova. Daar kon de ambtenaar niets tegen inbrengen.

Ik ben benieuwd of Sidorova Meijer zijn roepnaam heeft behouden. Ik denk het niet, want de zoekopdracht “Sidorova Meijer” in Google geeft geen resultaten (na publicatie van dit artikel waarschijnlijk wel) en dat is toch een aardige indicatie. Een Sido Meijer bestaat volgens Google wel. Zou dat hem zijn?

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant, 17 januari 1969

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.