Silvester, van paus tot Rambo

Het is een van de gemakkelijkst te onthouden heiligendagen: Sint-Silvester, 31 december. In de Duitse landen is Silvester zelfs synoniem geworden met oudejaarsavond.

Battista da Vicenza (ca. 1375-1438): Paus Silvester I temt de draak bij de Tarpeïsche rots in Rome
Battista da Vicenza (ca. 1375-1438): Paus Silvester I temt de draak bij de Tarpeïsche rots in Rome

Bosjesman

Dat hebben we te danken aan paus Silvester I, die op 31 december 335 overleed. We weten niet hoe hij aan zijn naam kwam, maar het Latijnse silvestris betekent zoveel als “van het woud”. Met een beetje fantasie kunnen we Silvester dus vertalen als “woudloper” of “bosjesman”.

Hoe paus Silvester II (die oorspronkelijk Gerbert van Aurillac heette) zijn naam kreeg is wel bekend. Hij was de leraar van keizer Otto III en vernoemde zichzelf daarom naar Silvester I, die adviseur van keizer Constantijn was geweest.

Silvester Papa

Katholieke ouders van over de hele wereld noemen hun op of rond oudejaarsdag geboren zoons Silvester. In Nederland is dit nooit echt gangbaar geweest, maar er zijn wel een paar voorbeelden te vinden:

  1. Silvester Fijten, geboren Montfort 31 december 1845, zoon van Johannes Fijten en Johanna Maria Knops
  2. Silvester Gerris, geboren Nederweert 31 december 1854, zoon van Mathijs Herris en Helena Dings
  3. Silvester Rijckaert, geboren Clinge 31 december 1883, zoon van Fidelus Amandus Rijckaert en Anna Catharina d’ Hondt
  4. Silvester Papa Bonifacia, geboren Curaçao 31 december 1891, zoon van Maria Bonifacia (Silvester Papa betekent “Silvester paus”, precies zoals het in de heiligenkalender staat)

De naam Silvester is nooit echt populair geweest, maar kende – zoals in deze grafiek van de Nederlandse Voornamenbank is te zien – twee bescheiden pieken:

Populariteit van Silvester en Sylvester als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2011 (Nederlandse Voornamenbank)
Populariteit van Silvester en Sylvester als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2011 (Nederlandse Voornamenbank)

De eerste piek in 1985/1986 heeft mogelijk te maken met Sylvester Stallone, die in die jaren succes had met Rambo II en Rocky IV. De piek in 2001 kan ik niet verklaren. Heeft iemand een idee?

Papa Silvester

Als afsluitertje deze curieuze geboorteadvertentie uit 1990. De op 31 december 1989 geboren Daisy Ghislaine heet zelf niet Silvester, maar haar vader wel! Ik ben benieuwd op welke dag híj jarig is.

De Telegraaf, 3 januari 1990
De Telegraaf, 3 januari 1990

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.