Hoe Solomonica de Winter aan haar naam komt

Nee, ze is niet de zus van Duomonica. Solomonica de Winter is de 16-jarige dochter van Leon de Winter en Jessica Durlacher. Ze is deze week in het nieuws omdat dit jaar haar debuutroman uitkomt.

Leon de Winter
Foto: Lesekreis / PD

Achter die bijzondere naam zit een bijzonder verhaal. Jessica Durlacher vertelt in het tijdschrift Kèk dat Leon en zij niet buigen voor antisemitisme. Hoewel ze niet gelovig zijn houden ze daarom vast aan Joodse tradities:

We trekken ons niet terug. We zijn onverschrokken. Daarom hebben we ook de naam van Leons vader gebruikt voor Moos. Moon is genoemd naar mijn oma, die Erna Solomonica heette. Misschien gaan ze later wel naar joodse les…

Jessica’s grootouders Erna Solomonica en Arthur Durlacher vluchtten in de jaren 30 van Duitsland naar Nederland. In 1942 werden ze afgevoerd naar Westerbork. Erna overleed op 15 maart 1945 in het concentratiekamp Stutthof, Arthur op 31 mei 1945 in Bergen-Belsen. Hun zoon G.L. Durlacher, Jessica’s vader, overleefde de oorlog.

Voor alle duidelijkheid: Solomonica was oma Erna’s achternaam, niet haar tweede voornaam. Waarom zouden Leon en Jessica hun dochter niet gewoon Erna hebben genoemd?

Omdat die naam erg ouderwets klinkt waarschijnlijk, maar misschien zit er meer achter. Veel Duitse Joden gaven hun kinderen voor de oorlog bewust Duitse namen zodat ze niet zo als Jood op zouden vallen. Erna is typisch zo’n naam die is gegeven uit angst voor antisemitisme. Als je een pro-Joods statement wilt maken is Solomonica – veel Joodser kan bijna niet – een betere keus.

Ben jij naar iemand vernoemd? Waarom? Of waarom niet?

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.