Naar de rechter om B’Elana: kindernamen uit Star Trek

Smaken verschillen. Ik was vooral fan van kapitein Janeway, maar een stel uit Rotterdam was kennelijk meer gecharmeerd van B’Elanna Torres, een ander personage uit de tv-serie Star Trek: Voyager. En niet zomaar gecharmeerd: in 2005 wilden ze hun dochter zelfs B’Elana noemen.

B'Elanna Torres
B’Elanna Torres

Twee keer naar de rechter

Helaas gooide ambtenaar van de burgerlijke stand roet in het eten. Niet vanwege de ontbrekende n, maar vanwege de apostrof. Die drukte volgens hem immers een afkorting uit en afkortingen mogen in aktes van de burgerlijke stand niet voorkomen. Het meisje mocht Belana heten, maar niet B’Elana.

De weigering zat de ouders zo hoog dat ze een rechtszaak aanspanden en nadat ze die hadden verloren in hoger beroep gingen. Ze eisten dat hun dochter alsnog B’Elana mocht heten of als die dubbele hoofdletter een probleem was desnoods B’elana.

Het stel voerde aan dat Voyager erg belangrijk voor ze was en dat zonder de apostrof de connectie met B’Elanna Torres verloren ging. Bovendien was de naam B’Elana niet ongepast en was toch wel duidelijk dat het hier niet om een afkorting ging.

Het gerechtshof te Den Haag gaf het paar op 17 oktober 2007 gelijk. De rechter gelastte de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Rotterdam de naam B’Elana alsnog in te schrijven. Terecht, want de ambtenaar was wel erg bekrompen geweest. Volgens de Nederlandse Voornamenbank zijn er in Nederland maar liefst 41 meisjes die B’Elanna, B’elanna, B’Elana of B’elana heten.

Tuvok, kapitein Janeway en Chakotay
Tuvok, kapitein Janeway en Chakotay

Andere Star Trek-namen

Dat brengt ons op de vraag of er ook nog kinderen zijn vernoemd naar andere Star Trek-personages. Jazeker. In het vonnis word opgemerkt dat ook de andere kinderen van het Rotterdamse stel Star Trek-namen dragen. We kunnen alleen maar raden welke dat zijn.

De Voyager-namen Neelix, Janeway en Seven of Nine komen in ons land niet als voornaam voor, maar Chakotay en Tuvok wel. (Kathryn, Tom, Paris en Kes overigens ook, maar die namen kunnen ook een andere herkomst hebben.)

Aan Star Trek: The Next Generation hebben we Lwaxana te danken. Ik vond ook nog een Jean-Luc Patrick (Jean-Luc Picard wordt gespeeld door Patrick Stewart), maar die was al in de twintig toen de serie van start ging, dus dat is toeval.

Namen die ondubbelzinnig uit de series Enterprise, Deep Space Nine en The Original Series afkomstig zijn, heb ik niet kunnen vinden.

En jij?

Welke Star Trek-naam zou jij aan je kind geven? Ik denk dat ik voor een meisje Janeway zou kiezen. En waarom niet Spock voor een jongen?

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.